fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Аз съм Кирил Илчев, на 19 години от град Перник. Моето семейство е прекрасно, родителите ми живеят в Германия повече от три години. Аз останах в България, за да продължа образованието си. Родителите ми винаги са ни възпитавали с моят брат, да бъдем образовани и да взимаме правилни решения. Всичко което имаме е благодарение на тях.

Винаги съм имал интерес към модата и желанието да бъда модел. Желанието ми се сбъдна. Прекрасно е да бъдеш под светлините на прожекторите, това ме зарежда с изключителна позитивна енергия.  Желанието ми е да повлека повече млади хора от ромски произход да се развиват и да показват своя талант без да се срамуват. На аудиторията след време, която ще събера искам да вдъхна увереност, че ще постигнат всичко независимо произхода, цвета на кожата и тяхната финансова стабилност.                

Най- хубавите ми спомени са от квартала. Игрите на воля без телефони, таблети, без онлайн видео чатове и т.н . Игрите изпълнени с радост и щастие. Игрите от изгрев до залез слънце. Спомените от игрите ще останат винаги в съзнанието ми. Тъжно е, че улиците изпълнени с радост и смях сега са тихи и мрачни.  

Момента, в който разбрах, че съм от ромски произход.

Когато бях малък не разбирах. Разбрах го по- късно,  разбрах че съм от ромски произход, че част от хората са с предразсъдъци и не ни желаят да живеем в България.  Дълго време се обвинявах, че съм от ромски произход. Различието не го понасях към мен и останалите ми приятели. Но разбрах, че всички твърдения към нас не са истински, защото ние сме образовани, възпитани добре, работливи, борбени, силни и горди.

Благодаря, че Бог ме изпрати на тази земя и в моето семейството! Исках да променя мнението на хората за нас ромите и успях, може би на малка част, но успях. Тази малка част разбраха, че има добри и лоши хора. Аз съм горд!

Знам, че никога не бих скрил произхода си. 

Кирил илчев

Кои са ромските личности, които ме вдъхновяват?

Сър Чарлс Спенсър Чаплин – британски комедиен актьор, режисьор, сценарист и композитор, работил през по-голямата част от живота си в САЩ. Считан е за една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия и една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино. Чарли Чаплин е най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор.

Есма Реджепова, позната е като македонска певица и хуманитарка. Наречена е Кралица на Ромската музика в световен мащаб. 

Поетесата от Полша Бронислава Вайс-Папуша (1908-1987 г.). Папуша или „кукла”, както я наричат, е една от най-известните поетеси от ромски произход. 

От ромски произход е и френският режисьор Тони Гатлиф (1948 г.), родом от Алжир. На световна публика става познат с филма на циганска тематика „Гаджо дило”. Това са имената, които ще останат завинаги в историята. Чувствам се горд с историята на своя етнос! 

Разказът на Кирил Илчев е част от конкурса “Ромският ми произход – моята история за гордост”.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването