fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

На 8 април обикновено празнуваме Международния ден на ромите на обществени места. Тази година, поради пандемията oт коронавирус, ние го правим онлайн от домовете си, като отдаваме уважение на починалите и страхувайки се от последствията от здравната криза за нашето бъдеще. Коронавирусът е с нас само от няколко месеца, но вече даде три важни урока, които могат да ни дадат надежда.

[blockquote text=”Урок номер 1: Положението на ромите не може да бъде отделено от положението на цяла държава.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#b30d0d” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#b30d0d”]

Много пъти сме казвали, че ако имаме работни места, икономиките на нашите страни имат полза; ако имаме защита от крайно дясна политика, нашите демокрации са защитени. Правителствата обаче игнорираха това и ни принудиха да влезнем по-дълбоко в бедността. Сега, изправени пред вируса, ние сме сред най-застрашените от заразяване и смърт. Ромите са по-млади от мнозинството от населението, но също и с много по-лошо здраве. Ромските семейства имат много по-малко пари за закупуване на маски, лекарства и храна и по-малко могат да си позволят физическо дистанциране. Мнозина, които са имали доходи преди кризата – улични продавачи, музиканти, фабрични работници, тези, които събират рециклируеми материали, бяха сред първите, които ги загубиха. Вирусът се разпространява бързо и няма предразсъдъци, така че тези условия не само увеличават опасността от коронавирус за ромите, но и за всички в нашите страни. Твърде много ромски общности са без вода и канализация и са разположени твърде далеч от здравните центрове. Следователно коронавирусът потвърждава, че нашите правителства не могат да подобрят ситуацията за всички, без да подобрят условията, в които живеят ромите.

[blockquote text=”Урок номер 2: Расизмът може да бъде преодолян, когато правителствата и обществеността имат интерес да бъде преодолян.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#ad0909″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#ad0909″]

Стереотипите за ромите като мързеливи и мръсни, като ”неадаптивни” крадци и паразити, изчезнаха като пречка за ромските медицински специалисти да лекуват пациенти в болници. Точно както предразсъдъците не бяха пречка, когато ромски войници са призовани да защитават своите държави във война, то изчезва като пречка, когато ромите защитават страните си срещу вируса. Когато нашите страни се нуждаят от нас, ромите са готови да ги защитят.

[blockquote text=” Урок номер 3: Нашата устойчивост и самоопределение са нараснали.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#a10909″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#a10909″]

Без да чакат други, ромските движения и активисти са първите, които подкрепят нашите общности: Движението Kethane в Италия и Camelamos Naquerar в Испания – европейските страни, които бяха засегнати най-силно от вируса – Aresel в Румъния, Avaja в Северна Македония, и Постоянна Ромска Конференция в България, само да назовем някои от тях. Те и много други бързо организираха предоставянето на храна, медикаменти, вода и информация на своите общности и нуждата от това да говорят за това какво трябва правителствата да правят по различен начин. Ромската диаспора в Западна Европа също е мобилизирана, за да помогне на своите братя и сестри в България, Северна Македония и други страни. Досега не сме били свидетели на подобна бърза, широко разпространена и транснационална мобилизация.

Тези три урока ще бъдат решаващи, след като бъде открито лечение и кризата с коронавирусът приключи. Негативните последици над нашите работни места, образованието на нашите деца и условията, в които живеем, ще останат с нас. Лечението на тези проблеми ще отнеме много повече време и ние знаем, че ромите ще бъдат най-тежкото попадение отново. Ще ни игнорират ли отново нашите държави? Ще бъдат ли правителствата ни там, когато се нуждаем от тях, както ние сме били там, когато те се нуждаеха от нас? Не е правилно ромите да отговорят на тези въпроси; това зависи от нашите държави, нашите правителства и Европейския съюз. От нас зависи обаче да отговорим на следния въпрос: Ако може да се организираме по-добре от всякога в отговор на кризата, можем ли да продължим и да разширим това, за да защитим интересите си след кризата?

[blockquote text=”Ако може да се организираме по-добре от всякога в отговор на кризата, можем ли да продължим и да разширим това, за да защитим интересите си след кризата?” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#ad0000″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#ad0000″]

Културата на устойчивост в най-неблагоприятните ситуации и креативността, за да се превърне твърде малкото в почти достатъчно, винаги са били в нас. Въпреки това, през последните седмици, ние сме свидетели на солидарност, грижа за най-уязвимите и колективна самоорганизираност да расте сред нашите общности. Тези ценности ще бъдат от решаващо значение за кризите, които са пред нас. Въз основа на тези ценности, ние в Roma Initiatives Office, заедно с нашата мрежа от национални движения и най-големите ни ромски  организации – Ромски Образователен Фонд (REF), Инициативата за развитие на ромското предприемачество (REDI), Европейският ромски институт за култура и изкуство (ERIAC) – стартираме днес обща кампания  в отговор както на кризата с Коронавирус, така и на нейните икономически и политически последици. Нашата кампания ще надгради устойчивостта ни и ще разшири самоопределянето на ромите. Това бе духът на Първият световен ромски конгрес през 1971г. Това е духът на нашето лидерство за 21-ви век.

Upre Romalen!

 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването