fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Точно преди шест години, през 2015 г., Европейският парламент прие резолюция за обявяване на 2-ри август за Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите. На този ден, през 1944 г., 4300 роми бяха убити в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. През нощта на същия ден те бяха отведени в газовата камера от охраната на войниците на СС. Въпреки успешното съпротивление месеци по-рано, те намират смъртта си в газовата камера.

Всяка година на този трагичен ден синти и роми по целия свят се събират, за да почетат над 500 000 роми, които са били убити в лагери, полета и немаркирани окопи в цяла Европа по време на Втората световна война. Въпреки този факт, Холокостът над роми и синтi до днес не е част от канона на европейската история и остава до голяма степен неизвестен. Повечето страни нямат посветени паметници на жертвите от ромски произход, а изследванията върху ромския Холокост все още са незначителни. 

Липсата на признаване на ромския Холокост отразява дългогодишната дискриминация, пред която са изправени ромските общности. Затова възпоменателния ден на Холокоста над ромите е важен обединителен център за общността и застъпниците на антирасизма, за да се оспори продължаващата реч на омразата и насилието срещу ромите, което продължава и до днес, особено в отговор на възхода на популизма и крайнодесните движения в цяла Европа през последните години.

Днес ромските общности продължават да се сблъскват с реч на омразата и престъпления от омраза. Сред проблемите, с които се сблъскват, са принудителната стерилизация на ромските жени, практиките на сегрегация, словесното и физическото насилие в здравните заведения за майки, жестокостта на полицията, принудителното изселване, сегрегацията в училище и неадекватните жилищни условия. Съвсем наскоро смъртта на чешкия ром, Станислав Томаш, предизвика протести в цяла Европа като пример за широко разпространения антиджипсизъм, пред който е изправена общността, дори от ръцете на онези власти, предназначени да ги защитят.

Ето защо по повод отбелязването на възпоменателния ден на Холокоста над ромите призоваваме правителствата и международната общност да:

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването