fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Всяка жена има право да се изявява в обществото с това, в което е най-добра

Мария Иванова е днешната доза вдъхновение, която Ви представяме заедно с екипа на ПРК. Вярваме, че един ден това зрънце за знание ще бъде полято с много усилия от нейна страна и ще покълне заслужено в нивата, наречена „живот“.

Тя идва от малко селце, в което липсва поле за изява, място, отдалечено от големия град и големите възможности, но това не я спира да покаже на света и по-конкретно на ромската жена, че има способностите, силата и издръжливостта да бъде можеща, развиваща се и вдъхваща увереност на света, както и на малките момиченца, спиращи училище в ранна детска възраст или започващи своя съзнателен живот по погрешен начин. Нека разберем повече за нея в интервюто:

Разкажи ни малко повече за себе си, Мария

Казвам се Мария, от с. Габър, на 18 години и уча в Созополската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Израснала съм в ромска среда с ромски обичаи и се гордея със своя произход.

В бъдеще време се виждам като едно успяло момиче, което въпреки трудностите е станало успешен гримьор или фризьор и междувременно е завършило във ВУЗ. Смятам да продължа висшето си образование с профил „Хотелиерство и Туризъм.“ Доброволец съм към местната ни църковна организация от 9 години, като се занимавам с пеене, танци и детско водителство.

Обичам досега си с хората, защото това ме прави щастлива и ме кара да виждам положителната промяна, дължаща се на старанието, екипната работа и сплотеността на хората в нашата общност.

А с какво се гордееш ти?

Гордея се с това, че въпреки че хората не очакват от нас постижения и упоритост, все повече хора от ромски произход доказват, че могат да бъдат успешни. В това се крие и смисълът за създаването на поредицата „Успешни млади роми“, която също ме кара да се гордея с произхода си, защото има много борещи се за създаване на по-добра среда хора, които не биват показвани.

Как приемаш по-различното отношение на другите спрямо теб?

Била съм обект на дискриминация, например в супермаркети и на различни обществени места, заради цвета на кожата си, но започнах да не обръщам внимание на коментарите и начумерените физиономии, защото чрез тяхната дискриминация те повече ме мотивират да върша това, в което съм най-добра и продължавам да се развивам.

Кое е посланието, което искаш да отправиш към нашите читатели?

Посланието, което искам да отправя към общността ни, е да бъдем по-позитивни и да не обръщаме внимание на дискриминацията, а да променяме гледната точка на всеки, който ни дискриминира, като покажем добрата ни и успешна страна, защото ние го можем!

Обръщам се конкретно към по-несигурните жени от ромски произход и искам да им кажа, че те са създадени да бъдат смели и носят в себе си силата да бъдат майки, да отгледат и възпитат децата си с любов и да запалят тяхното желание за знание, култура и несломим дух, защото всяка жена има право да се изявява в обществото с това, в което е най-добра!

Принцеса Иванова

Принцеса Иванова

Една рубрика на Принцеса Иванова за успелите млади роми в България

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването