fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Здравейте, казвам се Василена Георгиева, на 17 години и съм от град Разлог. Аз съм от ромски произход, живея с моите родители, които винаги ме насърчават във всяко едно мое начинание, за което съм им много благодарна. Мога да ги опиша като най-добрите и грижовни родители.

Като цяло имам много хобита – да чета книги, да рисувам, да се разхождам сред природата, да готвя, но най-любимо ми е да се разхождам сред природата, защото това ме мотивира и зарежда с енергия. Обичам да се забавлявам с приятелите си. Всяка зима с нетърпение чакахме да завали сняг и когато натрупваше всички деца от махалата се събирахме и отивахме безгрижно да се пързаляме. Беше много забавно и весело – падахме, ставахме и пак продължавахме.

Аз винаги съм знаела, че съм от ромски произход, но когато бях в 1-ви клас усетих дискриминацията. Тогава разбрах, че те ме приемаха, за по-различна от тях и ми се подиграваха, отбягваха нас ромчетата и говореха против нас. Чувствах се ужасно и не исках да ходя на училище, но това не е всичко. Веднъж учителката започна да говори, че ромите живеем на гърба на българите, че сме крадлив народ, необразован и получаваме помощи защото раждаме по 10 деца. Тогава целият клас се обърна и гледаше само към нас ромчетата. Това беше черешката на тортата, толкова много се ядосах и обещах на себе си, че ще разруша тези стереотипи за ромите, защото ни сме образовани, възпитани и интелигентни.

Моментите в които се гордея, че съм ромка са, когато имаме някакъв ромски празник, който ни показва, че имаме собствен празник, собствена култура, традиции, обичаи и бит. Горда се чувствам и когато се събираме голяма група роми, за да обсъждаме нашите проблеми свързани с етническия ни произход. Това ме вдъхновява и ме мотивира да продължа напред, защото осъзнавам, че не съм сама в битката с расизма и дискриминацията. В тези моменти се чувствам истински горда ромка. 

Вдъхновяват ме личности, като Професор Чирков, защото той е дал много на българската медицина много и е помогнал на страшно много хора. Друг ром, с който съм горда е Чарли Чаплин. Той е един уникален актьор, който умее да разсмива публиката, той е кралят на нямото кино.

Важно е да се гордеем с това което сме – не може да променим нашият етнически произход и не искаме. Трябва да се обичаме и да се харесваме такива, каквито сме -горди роми – каквито Бог ни е създал. Ние сме народ, който е разпръснат по цялото земно кълбо и съм горда, че имаме свой собствен език, обичаи, празници и традиции.

Разказът на Василена Георгиева е част от конкурса “Ромският ми произход – моята история за гордост”. Благодарим на Росен Богомилов за редакцията по текста.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването