fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

През изминалата седмица  се случиха няколко важни събития свързани с ромите в Еропа.  В Будапеща, Унгария беше организиран мирен протест срещу отказа на правителството да изплати обезщетението на ромските деца, които са били незаконно сегрегирани в училище в източната част на Унгария. Над 4500 души групи за граждански права и ромски семейства изразиха недоволството си пред сградата на парламента в Унгария.

Демонстрантите се противоставиха срещу твърдението “ромите печелят пари без реално да ходят на работа” в официално изказване на министър-председателя на Унгария – Виктор Орбан. Това негово изказване беше в следствие на решението на Апелативния съд – Дебрецин за обезщетяване на семействата на 63 ромски деца, които бяха принудени да учат в пълна сегрегация в основното училище Нексей Деметра. На ромските деца не им беше позволено да посещават първия етаж на своето училище и вместо това бяха принудени да останат на приземния етаж, където много от условията (като тоалетни) бяха лоши или пък липсваха. Съдът постанови, че тези деца са незаконно отделени от връстниците си. Семействата, засегнати от сегрегация, заведоха колективен иск за обезщетение за вреди и спечелиха делото на първа и втора съдебна инстанция.

През януари 2020 г., унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще откаже изпълнение на съдебното решение на Апелативния съд за изплащане на обезщетенията на пострадалите, и че унгарците “никога няма да приемат да дават пари за нищо”. Съдебният процес продължава от години и делото предстой да се разгледа скоро пред Върховния съд на страната, който ще се произнесе с окончателно решение.

фото: Kinga Rethy

Протестиращите от цялата страна издигнаха глас  “Никой не е над закона” и “Бъдещето не може да се гради върху омраза”.

[blockquote text=”Имаше последователни и интензивни атаки в медиите, заплахи към организаторите и общноста. Фактът, че протестът се случва, вече е постижение, заяви Желико Йованович, директор на Ромското бюро за инициативи на Oтворено Oбщество. Има двa основни проблеми: Управляващата партия Фидес настройва страната срещу ромите, защото те имат за цел да привлекат гласовете на крайнодесните на следващите избори. Второ, правителството блокира правосъдие за жертвите на сегрегация. ” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#d60808″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#db0909″]

[blockquote text=”Реалността е, че Унгария е страна с най-голямо разпределение на средства от ЕС за ромите. ЕС отпусна около 4,65 милиарда евро в ЕСФ, от които около 500 милиона евро по инвестиционен приоритет 9ii, за които се предполага, че ще подобрят положението на ромите в периода 2014-2020 г. Що се отнася до реалната промяна в живота на ромите, никой не може да спори с достоверност как милионите на европейските данъкоплатци оказват някаква промяна в живота на ромите в Унгария. – споделя Менсур Халити, част от екипа на Отворено Общество.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#058541″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#d10c0c”]

Постоянна Ромска Конференция категорично осъжда расистките изявления на унгарския премиер, който открито атакува достойнството на ромската общност в Унгария,  подронва авторитета на съдебната власт и публично незачита решенията на съда.

#солидарност #справедливост

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването