fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Войната в Украйна, започната от Руската федерация, продължава вече десет дни. От 24 февруари не само войници, но и цивилни в Украйна се опитват да спрат напредването на руската армия.

Както по-рано съобщи порталът за новини Romea.cz, ромските украинци също участват в борбата срещу окупаторите. Най-голямата украинска информационна агенция УНИАН, позовавайки се на местни източници, публикува съобщение, че ромски бойци край Каховка в Херсонска област са успели да превземат танк от руските окупатори.

„В допълнение към героичната работа на въоръжените сили, на помощ се притекоха цивилни, включително роми. Те конфискуваха танк от руските нападатели тази вечер, 27 февруари. Това се случи край Каховка, в село Любимовка, Херсонска област. “, съобщава УНИАН.

Romea.cz по-рано цитира Radio Romano от Швеция, че ромите също участват в боевете с украинската армия. „В Украйна има много ромски войници“, каза за радио Романо Виктор Човка, редактор на TV21 Ungar в Ужгород.

“Много роми, които станаха войници, отдавна подписаха договори с украинската армия. Има и много роми, които искат да воюват, защото това е мястото, където сме родени – в Украйна”, добави Виктор Човка.

Цивилните роми също помагат за подготовката на различни укрепления в своите градове. В Закарпатска област например пълнят чували с пясък.

В интервю за ROMEA TV, Мирослав Хорват, ромски активист от Ужгород, Украйна, имаше следното послание към света: „[Руските нашественици] искат демокрацията да приключи в нашата страна, за да не се присъединим към НАТО. Те искат Украйна да не съществува вече.”

„Младите роми са отишли ​​да се бият в Донбас, Харков, Мариупол, Одеса и Херсон. Те също така защитават Киев“, каза активистът, който заедно с други роми помага на украинската армия и полиция в Ужгород при подготовката на отбраната срещу руска армия.

10-ти ден след началото на войната, ромските движения и нашите партньори от Румъния (Aresel), Унгария () и Словакия помагат и настаняват украински роми в техните държави. 

“Последните три дни прекарахме на гара Жони и околните населени места. В резултат на изключително широко сътрудничество между ромски помощници успяхме да настаним за постоянно 170 бежанци и осигурихме трайна храна на стотици повече хора, които бяха отседнали в околностите на Захони.” – споделят от ромското движение в Унгария. 

„Както на румънско ниво, така и на транснационално ниво, ние мобилизирахме екипи и ресурси, за да можем да подкрепим колкото е възможно повече хората, засегнати от тази война. Така нашите местни екипи от областите на границата с Украйна, Марамуре, Бистри На Насауд, Муреш гр, Васлуй и Гала Асти, се мобилизираха и желаят да помогнат с настаняване и храна на украински бежанци, търсещи убежище в Румъния.“ – казва във видео обръщение Алин Бану от ромското движение Аресел. 

Не трябва да пренебрегнем и факта, че много роми и хора с по-тъмна кожа, бягащи от войната в Украйна срещат дискриминационно отношение на границите. 

„Украинските роми са дискриминирани на границата“, описа пред ROMEA TV ситуацията на словашко-украинската граница Ярослав Мико от Чехия. „Има много доброволци, които помагат на бежанци да се устроят във вътрешността на страната, ако обаче ромско украинско семейство пристигне и поиска помощ, то бива отхвърлено.“ 

Ние изискваме благоприличие и хуманност при равно третиране на всички бежанци от Украйна, независимо дали са от ромски или неромски произход.

Все още не сме получили такава информация относно дискриминационното отношение към пристигналите в Румъния, Унгария, Словакия ромски бежанци, но моля, ако сте в такива ситуации, уведомете ни, за да можем заедно да се борим с подобни проблеми и неприемливо отношение към някои хора, които са принудени да напуснат домовете си заради войната в страната им.

Тук е група създадена в подкрепа на бягащите от войната роми и нероми, търсещи помощ: https://www.facebook.com/groups/romaforhumanity/

Повече от милион души избягаха от Украйна през седмицата от началото на руската инвазия. Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците заяви, че това е безпрецедентно изселване през този век.

Колаж: Romea.cz, PHOTO: Facebook page of Myroslav Horvat (2022)

Част от статията е преведена от ромския информационен портал Romea.cz

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването