fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Трима представители на ромската общност са избрани на парламентарните избори в Словакия. Всички са кандидати от движението „Обикновени хора“ (OLaNO) на Игор Матович, която спечели парламентарните избори в страната. Политическото движение, което фокусира работата си в борбата с корупцията, събира близо 25 % от гласовете на избирателите.

Петър Полак-младши, който започна кандидатурата си на 30-то място в списъка с кандидати, влезе с повече от 20 300 гласа, което го премести на 14-то място в крайните резултати. Ярмила Ваньова се класира като номер 35 и спечели повече от 6 800 гласа. Третият успешен ромски кандидат е Ян Херак, който спечели над 5 000 гласа. Спечелвайки почти една четвърт от всички подадени гласове, повече от която и да е друга конкурираща се група или партия, OLaNO, антикорупционното движение, по-рано в опозиция, сега е водещото политическо образувание.

“На вчерашните парламентарни избори в Словакия ромите укрепиха демократичната легитимност и повишиха стимулите на политиците да отговорят на ромските приоритети, като спечелиха три парламентарни места със словашката опозиционна партия “Обикновени хора” (OLANO), която взе водеща роля в изборите и попречиха на Мариан Котлеба да направи Словакия отново фашистка. Моите сърдечни поздравления към всички роми в Словакия. Opre Roma” – сподели Mensur Haliti, един от ръководителите на ромския офис към Отворено Общество.

 

“Благодаря на всички мои избиратели, на хората, които ме подкрепиха, окуражиха и ми помогнаха да спечеля място. Благодарности на всички, които участваха в моята кампания, ромските кметове, народните представители, активистите, обикновените хора, които вярваха в мен, на моите приятели и семейството ми. Без подкрепата на всички тези хора това не би било възможно. Оценявам всеки един вот” – заяви Jarmila Vaňová пред чешката медия romea.cz

“По време на цялата кампания казвах на избирателите, че ние, ромите, също трябва да имаме свои представители, за да може да се чуе ромският глас. В същото време това е голяма отговорност, която ни възлагат гласоподавателите и аз я прегръщам с дълбоко смирение. Благодарна съм на всички роми, които демонстрираха невероятната си мобилизация пред своите съграждани в Словашката република. Благодаря им, че дойдоха до урните и поискаха промяна“, каза новият депутат Jarmila Vaňová пред новинарския екип на Romea.cz.

Официалното подписване на меморандум за ромите за една по-добра Словакия и Европа

Не може да не отбележим и огромния принос на гражданското движение Opre Roma, част от транснационалната мрежа от 9 страни, сред които и ПРК България за мобилизацията на ромската общност по време на изборите. В рамките на своята кампания те организираха редица дебати, срещи и събития с ромската общност и кандидат-депутатите.

“Поздравяваме избраните членове от ромски произход. Пожелаваме им добро здраве, щастие и много успехи в новото им начинание. Моля, позволете ни да поздравим г-жа Jarmile Vaňová, която беше в основата на създаването на движението Opre Roma, активно участваща в нашите дейности – винаги честно и добросъвестно. Вярваме, че като политик тя ще продължи да си сътрудничи с нашата инициатива. Опре Рома!” – споделят от движението.

[blockquote text=”Без реалното участието на ромите във властта в България, истинска реформа няма да има” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#c20606″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#c20606″]

“Това, което се случи в Словакия на парламентарните избори е по-скоро послание към българските партии, които се заявяват като алтернатива. Без реалното участието на ромите във властта в България, истинска реформа няма да има.” – споделя Огнян Исаев, ромски активист и журналист.

Постоянна Ромска Конференция се присъединява към поздравителните адреси на избраните ромски представители и вярва, че реални политики в България за ромската общност трябва да се правят с представители на ромската общност. Без участие, диалог и съвместна работа, ромската общност ще продължава да се гледа като инструмент за постигане на користни цели, манипулации и използването им в потушаване на конфликти от всякакво естество.

[image_hover image=’https://romastandingconference.org/wp-content/uploads/2020/02/DANCE-STATION-4.png’ hover_image=” link=’https://m.me/romastandingconference.org’ target=’undefined’ animation=’undefined’ transition_delay=”]

Ето и кратка биография на избраните роми в словашкия парламент.

Jarmila Vaňová, Педагог, социален работник на терен

Почти целия си професионален живот е отдала на ромите. В началото, в продължение на 15 години тя се посвещава на журналистиката. Била е писател, телевизионен и радиоредактор. Получавала е редица награди в Словакия и зад граница за работата си. Днес тя работи като теренен социален работник. В същото време преподава ромски език и ромска култура в средното училище в квартала, превежда на ромски език и е преводач. Освен това е член на общински съвет и се бори за социална справедливост, човешки права и по-добро образование за ромската общност в Словакия.

Peter Pollák Jnr., Мениджър

Като ром, той винаги се е опитвал да бъде два пъти по-добър от останалите. Работил е на строителни площадки и чрез доброволчество успява да достигне до ръководни длъжности. Заедно с колегите си той успя да наеме над 300 социално слаби роми и не-роми. Млад активист, който иска да внесе промяна в Словакия. Той иска да се бори срещу нарастващия екстремизъм и да покаже, че няма значение кой каква националност или цвят на кожата има. Всеки един може да просперира в Словакия.

 

Ján Herák, Социален активист

Университетски преподавател и сътрудник на гражданската асоциация Fantázia děti. Организира образователни дейности и семинари за групи в риск, като деца, младежи, семейства с нисък социален статус и млади хора от детски домове. От 14 години той систематично помага за подобряване на качеството на грижите и подготовката за живот на децата в домове без родители. Той припомня законите, касаещи социалната правна защита на децата и настойниците и е активен в областта на социалните услуги, консултирането и превенцията.

 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването