fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Таня Христова е едно 24-годишно успяло момиче, горда ромка и добър човек. Човек, носещ промяната, за когото ще ви разкажа с интерес!

Тя притежава способността да променя нагласи и да разпръсква положителната енергия в себе си, като я предава на останалите, именно защото е активна, целенасочена и чистосърдечна! Чрез упоритостта си, Таня служи за пример не само в своето населено място, като млад реализиран професионалист, но и за цялата ромска общност, защото за нея е важно човек да има амбиции, да умее да си поставя реалистични цели и да работи за тяхното постигане. 

Родена е в града на народните будители и люлка на българското възраждане – Котел, където завършва средното си образование като знаменосец и отличник на випуск 2015г. в СУ “Георги Ст. Раковски”, с профил “Природо-математически науки”.


През 2019 година, Таня се дипломира успешно в образователно-квалификационна степен бакалавър, специалност “Социален мениджмънт ” в Технически университет – Варна.

За миг не съм се колебала или замисляла дали да продължа образованието си, това за мен беше приоритет.

В лицето на всички членове от семейството си, тя винаги е срещала подкрепа по отношение на професионалното си развитие, защото за тях образованието е основна потребност.

“Израснала съм в мултикултурна среда. Това играе съществена роля в самосъзнанието ми, но никога не съм отричала или прикривала етническия си произход.” – споделя тя. 

Работи като психолог в СУ “Георги Ст. Раковски”, град Котел и като координатор по проект “Първи стъпки за професионално развитие”, изпълняван от фондация Тръст за социална алтернатива, финансиран от Европейското икономическо пространство.

Основната цел на проекта е да свърже младежи от уязвими групи с бизнес сектора, за да се реализират успешно на пазара на труда.  

“Никога не съм приемала етническия си произход за недостатък и с всеки изминал ден се убеждавам в предимствата! Основния проблем, с който съм се сблъсквала, е отказа на хората около мен да ме приемат като ромка. Не парадирам с това, но не го и прикривам. Понякога го изтъквам, за да се знае, че не съм изключение. Животът изглежда сложен, а всъщност изисква да се научим да го живеем правилно! Моята тайна е вяра, мъдрост, упование, смирение и лични жертви!

Хубаво е да се научим да се уважаваме сами, да имаме правилна самооценка и да не се срамуваме от идентичността си, защото тя ни прави уникални!”

Тази есен й предстои да реализира първия си авторски и самостоятелен проект в подкрепа на ромската общност, който е финансиран от програмата за общностно развитие на Български фонд за жените. Проектът се казва “Да говорим” и е насочен към момичета от различни етнически групи, като идеята е да се пречупят стереотипите и предразсъдъците за жените, и момичетата, за да се срещнат с ролеви модели от техните общности. 

Живеем в свят на неизвестното…Забързаното ежедневие, стреса и борбата за оцеляване, някак си са ни откъснали от онези, чисто човешки качества. Моралната деградация и упадък на обществото са видими във всяка сфера на живот. Ценностната система на новото поколение е различна…” – споделя тя.

Таня се занимава активно с доброволчество от 14 години и не мисли да спира, защото това е нейният начин да изразходва енергията си и да се зарежда с позитивизъм. Това е и причината да се насочи професионално към социалните дейности. Целта й е да сбъдне една своя мечта, а именно “да прескочи до сектор Национална сигурност” и да продължи образованието си в ОКС “Магистър”, и аз нямам съмнение, че ще се справи, защото постоянството води до гарантиран успех. 

През м. aприл създаде и изпълни инициативата “Заедно ще се справим, с грижа за най-малките”, като успява да подкрепи 164 семейства от 7 населени места и 3 социални услуги, благодарение на дарение от фирма “ФИКОСОТА ООД”, куриерски услуги “ИН ТАЙМ”, община Котел и участници в програмата за общностно развитие на Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women. Четири месеца по-късно, фирма “ЛАВЕНА” АД, производител на серия козметични продукти, направи дарение, благодарение на което реализира инициативата “Заедно ще се справим с грижа за най-малките и техните майки”.
Бяха подкрепени 75 майки, с деца родени в периода от 1/08/2018 до 24/07/2020г., с постоянен адрес в град Котел.
Подаръчните пакети са различни за деца от 0 до 24 м.
Всеки пакет съдържа козметика за бебе и мама.
Общата стойност на дарението е в размер на 3 646,56 лв.

“Аз избрах своя път в полза на общността си, защото вярвам, че когато човек е успял да постигне за себе си промяната, която му е била необходима, трябва да се върне и да променя своя свят. За мен е важно да съм вътре в общността, защото всички ние сме пример за онова, което искаме да се случи с ромската общност – да израства!”

Основната й движеща сила, която й въздейства е вярата и в Бог. Ето и силните думи, с които ме впечатли:

“Това е нещо, което не може да се характеризира с думи, за мен граничи с интимност – интимност до толкова, доколкото е силата на вярата ти. И да, наистина се случват чудеса, всеки ден навсякъде около нас, стига да вярваме и да знаем в Кого вярваме.” 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването