fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Време е обществото да се обърне към българския политически елит с призива „Стига борба за власт, време е за реални действия“

През последните месеци все повече граждани си задават въпроса: „За какво са създадени политическите партии?“ Възможните отговори винаги са на двата полюса на морала и се разполагат от това, да защитават интересите на българските граждани до това, да обслужват собствените си такива. Последните действия на водещите политически сили в страната по-скоро накланят везната към втората хипотеза. 

Действията на политическите партии, свързани с връщане на мандата и нежелание за сформиране на управленска коалиция в контекста на сериозната икономическа криза в страната, облечени в аргументи за несъответствие с целите на политическите им програми, доведоха до абсолютно снижение на доверието и интереса на гражданите към политическите процеси в България. Влизането от избори в избори доведе до сериозна демотивация на българския избирател относно политиката. Ако допреди две-три години все още имаше хора, които вярваха в реализацията на концепциите на политическите партии, сега те са значително по-малко. 

Време е българското обществото да поиска сметка на българските политически партии, които следва да загърбят желанието си за абсолютна власт и да поемат отговорността, за която обещаха. Страната има достатъчно проблеми, които чакат своето разрешение. Изборите няма да променят особено конфигурацията в парламента, за това свидетелстват последните социологически проучвания и обществени нагласи. Време е обществото да каже: „Стига борба за власт, време е за реални действия!“.

Всичко това обаче не бива да носи у нас, обикновените хора, чувството на апатия към политическия живот. Напротив! Ние, българските граждани от ромски произход, трябва да бъдем активни както с пряко участие на политическата сцена, така и с активно гражданско участие чрез предложения за разрешаване на важни проблеми. Борбата не бива да бъде потушавана, както в посока разрешаване на обществените ни проблеми, така и на общностните ни такива. Защото ние, ромите, най-добре знаем какви са нашите проблеми и какви са причините за тях.  Ние трябва да бъдем основна отправна точка, от която да започва и се реализира всяка една политика и спрямо която каквито и да са политически идеи да бъдат съобразявани и обмисляни. Народът диктува правилата, по които да бъде управляван и именно в това се корени смисълът на демокрацията. Или както е залегнало като политически идеал при създаването и приемането на първата българска конституция – Търновската, мотото „От народа и за народа“ ще бъде нелепо години по-късно, в една съвременна развита демокрация, да бъде опустошено и обезсмислено! Ромската общност носи отговорност за своето управление дотолкова, доколкото и самите хора, които го реализират! 

Ние държим политическата сила в ръцете си, това никога не трябва да бъде забравяно!

Автор: Диян Данков

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването