fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Всички в България знаем, за така наречените гета – тези пропасти на бедността и отчаянието, които са разхвърляни из цялата ни страна. Всички знаем, че държава е изоставила тези места от десетки години…Кого да обвиним за това – безразсъдни политици или слабо развитото ни гражданско общество.

Можем да продължим да се въртим в този омагьосан кръг, още дълги години, живеейки в паралелни светове, затворени в нашите отделни квартали, отделни училища, отделни сектори в болницата и отделни работни места.

Или да запретнем ръкави и да заработим заедно – роми и не-роми, заедно с политиците, които се заклеват да служат на гражданите на републиката ни, за една по-добра родина, по-добра България – прогресивна и просперираща европейска държава.

В Сливен, за всички ни стана ясно, че не може едностранно да се решават проблеми, които засягат цялото общество. Трудностите на ромите са трудности на цялото ни общество. Има бизнес сектори и големи промишлени сегменти, които изцяло зависят от работниците и служителите от ромската общност.

Местната власт и кметът на община Сливен вече активно търсят взаимодействие с нас при решаването на предизвикателствата, пред които се изправяме. Един пример за това е подхода който се изработи в Сливен в сътрудничество между кметската администрация и ромската общност за справяне с кризата около Ковид19 и предотвратяване на тоталния локдаун на кв. Надежда. Подход, който се превърна в модел и политика на национално ниво и пример на международно ниво.

Натрупаните проблеми са много, заболяванията в обществото ни се увеличиха и влошиха. Изцеляването и Възстановяването ще отнеме време. Но там, където има уважение и желание заедно да вървим напред, заедно да посрещаме трудности и радости – там винаги ще има Надежда, Сила и Резултат.

Сливен е бил винаги град, в който български граждани от различни етноси – роми, арменци, турци, украинци, каракачани и българи са търсели мира, разбирателството и сътрудничеството в стремежа да превърнем града и родината ни в по-добро място за живеене, споделяйки заедно трудности и радости.

Историята на града ни ясно показва, че докато не се включат в решаването на проблема тези, които най-много са засегнати от него – нищо няма да се получи. Докато не се включи ромската общност в процеса на формиране и изпълнение на политиките касаещи ромската общност, няма да са успешни каквито и да е програми и мерки. Политиците не могат да се справят с проблемите на хората – без хората. Политиците не могат да се справят с проблемите на ромите без ромите…

Добре е да си помислят за това тези, които скоро мислят да се кандидатират за народни представители…готови ли са да се закълнат, че ще работят за българските граждани от ромски произход. Готови ли са да работят заедно със българските граждани от ромски произход за една по силна и по европейски живееща и изглеждаща България.

Постоянна Ромска Конференция – Област Сливен

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването