fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Динамиката от събитията през последнaта година, свързани с коронавируса, оказват силно негативно влияние върху ромската общност. Откроиха се множеството структурни проблеми, за които ромски и правозащитни организации алармират през последните 20 години, но които винаги надлежно се покриват, без да се взимат адекватни решения. 

Дори във време на глобална пандемия, когато е необходима изключителна солидарност между всички български граждани, ясно проличава различното отношение на държавата към ромската общност. Ромската общност остава най-засегната общност и в най-голям риск от здравните, социалните и икономическите последствия от пандемията, а властимащите не успяват да реагират адекватно на ситуацията. 

Това ни показа и късометражното видео на BBC, което се завъртя по социалните медии. Само шест минути са достатъчни, за да се съгласим, че е време за реални политики, политики по убеденост, защото политиките не са разпределение на средства, а грижа за гражданите и просперитет за народа. Предстоят избори и българските политици ще трябва да демонстрират убеденост сред ромската общност. И защото минаха 30 години, в които си говорим за включване и интеграция, убедеността няма да е достатъчна, загубеното доверие и изборните манипулации през годините си казват думата. 

Време е за политики, които водят до развитие. Край на имитиращите политики, време е за включващи, а не разделящи политики. Националната стратегия на Република България за приобщаване и участие на ромите и Планът за възстановяване и устойчивост на България трябва да се превърнат в реални инструменти за сплотяване и развитие както на ромската общност така и на България. 

„Картините, които видяхме във видеото са нашата реалност, но не цялата. Във видеото успяхте да видите една част от страната, това, което много наши братя и сестри знаят. Неща, които не се случват само в един квартал, а на много места из страната, забравени. Другото, което не успяхте да видите е, че нашата общност е силна, защото въпреки трудностите, ние се борим за нашето бъдеще. Ромските активисти от общността ни са истински герои по време на пандемията – те се застъпваха за квартала и го отвориха; те предупреждаваха за опасността от вируса; те доставяха хранителните продукти на най-нуждаещите семейства, те бяха там. И да си признаем, не може шепа активни хора, колкото и да милеят за общността, за своите братя и сестри – не могат да помогнат на всички, не могат да оправят проблеми, които стоят и се трупат с годините. Нито имаме ресурсите, нито властта“ 

  • МИХАИЛ МИШЕВ

Менсур Халити: COVID-19 разкрива държавните недостатъци и дисфункции при защитата на тези, които са били държани в постоянна криза твърде дълго време. По-смъртоносната болест от Covid-19 е вид политически вирус, проявен чрез масивна корупция и икономически вирус, манифестиран чрез икономическа алчност и олигархия, които оставиха много хора да достигнат в тази реалност. Докато България няма политическо и икономическо бъдеще без роми, почти никой от ръководителите на страните не признава това. За щастие България има много смели и мъдри ромски гласове, за да промени тази реалност. Опре Рома!

Огнян Исаев: „Удивително! Когато за първи път влязох в кв. “Надежда” с д-р Стефан Панайотов, бях сломен. Въпреки че тази реалност ми е позната до болка, аз бях поставен на колене за пореден път от тези удивителни житейски истории и картини – на хора, на живи хора! Силно се надявам, че този репортаж, какъвто в български медии (с малки изключения!) за съжаление почти е невъзможно да видим, ще повиши разбирането на цялото общество – защо трябва да има политики за ромите, защо държавата дължи много на тези хора – не като пари (о, Боже!), а като приложено законодателство по отношение на гражданските и човешки им права и свободи. Но справедливостта идва – все някога! Уви, лицемерието на държавата и антициганизмът могат да се уловят във въздуха дори без една изречена дума. Поздравления, Михаил Мишев! Ти успяваш, въпреки всичко! 

Да, никой дори и животните не заслужват такъв живот. Не мога да го приема….. същността ми се бунтува! Срамувам се, че в европейска държава има хора, които са оставени да живеят в толкова голяма мизерия и бедност. За съжаление тази история обаче не се свежда само до едно място. Хиляди роми са поставени в тази тежка ситуация. Твърде дълго политиците действат абсолютно съзнателно с лицемерна и безотговорна имитация на решаване тези проблеми …Твърде дълго омразата към ромите затвори очите на обществото ни за тази истина! Нямаме право да бъдем безучастни, в противен случай се превръщаме в съучастници на несправедливо дадени присъди на хиляди невинни човешки животи.

-МИГЛЕНА МИХАЙЛОВА

Желико Йованович „Само в 6-минутно видео BBC показва дълбочината на расизма, с който живеят нашите хора, особено по време на COVID-19. Къде са всички милиарди от еврофондовете, дадени на правителствата в миналото? Как 1,8 трилиона евро от плана за възстановяване на ЕС също ще помогнат на тези хора? Горд съм да кажа, че ние от Ромски Инициативи към фондация Отворено Общество съвместно с Постоянна Ромска Конференция помогнахме на BBC да продуцират това. Поздравления за Михаил Мишев! 

Държавата всъщност дължи много на тези хора. Не пари или облаги, а човешки и граждански права. Любопитен съм, колко от тези въпроси като в репортажа са изправени пред редовни етнически българи? Всъщност държавата трябва да направи повече за тези общности, защото твърде дълго те са изоставени. И става въпрос за собствен капитал. Срамувам се от много съграждани от България, че продължават да са расисти, въпреки че са се преместили, живеят или работят в Западна либерална Европа. Засрамете се! Ние изнасяме мозък, работници …, но също така и расизъм.

ОГНЯН ИСАЕВ 

Николай Кирилов: За да се стигне до тази ситуация е в резултат на години водене на политика на лицемерие към ромската общност. Нещото, което трябва да се направи, е да се промени отношението ни към правене на политики, да не бъдем водени от емоции, а от разум и от убеденост, че това е правилно и полезно за хората. Това трябва да направят политиците за ромската общност, не само в Сливен, но и в цялата страна, и в Европа. Да правим ефективни политики по убеденост с активното участие на ромската общност, което ще гарантира, че политиките отговарят на реалните потребности на общността.

Историята на града ни ясно показва, че докато не се включат в решаването на проблема тези, които най-много са засегнати от него – нищо няма да се получи. Докато не се включи ромската общност в процеса на формиране и изпълнение на политиките касаещи ромската общност, няма да са успешни каквито и да е програми и мерки. Политиците не могат да се справят с проблемите на хората – без хората. Политиците не могат да се справят с проблемите на ромите без ромите…

– ПРК СЛИВЕН

Ромското лидерство винаги е разчитало на демократични подходи при решаването на проблеми, касаещи общността ни. Ясно се вижда, че са необходими сериозни промени, за да се подобри както качеството на политиките, насочени към ромската общност, така и самото ѝ третиране като равноправен субект в обществените отношения. В този процес трябва да участват представителите на всички общности в България и едновременно с това да се блокират крайно-десните политически позиции, които остават пречка за адекватни политики към българските етнически малцинства. В настоящата ситуация е повече от необходимо бизнеса, гражданската енергия и политическа зрялост да се насочат към преодоляването на социалните неравенства, предизвикани от неадекватни или напълно липсващи политики в продължение на десетилетия. Икономическото положение, сигурността, политическата ситуация на ромите е неразделна от тази на всички. Ромската общност трябва да бъде реално включена в процесите по разработването и реализиране на политиките, които се отнасят до нея.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването