fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

За нея справедливостта е другото име на доброто. Тя е човек, влагащ 101 процента в това, което прави – стига първо да е убедена, че то е правилно. Ще Ви запозная с едно младо и целенасочено момиче, което е готово да помага, както и да сбъдва мечти.

Определя се като перфекционист – за нея свършената работа е най-добрата постижима версия на истината.

Приятно четене!

Днес Ви представям Сара – един съвременен будител и човек от ромски произход за пример. 23 годишната Сара Иванова е от село Гложене, Северозападна България. Завършва средното си образование в ПГХТ “Васил Левски” гр. Мизия и записва Право в Русенския университет “Ангел Кънчев”, като тази година й предстои дипломиране.

“Успях да сбъдна мечтата си да уча Право, нещо повече, аз завършвам Право. Благодарна съм за това, което имам днес и колкото повече се образовам, толкова повече осъзнавам колко малко неща знам.”

— Сара

Израснала е в четиричленно християнско семейство и има по-малка сестра. Споделя, че в семейството й винаги се е усещало топлина, уют, обич, разбиране. За нея това е мястото, където е изградила личността си.

„Нашите са главните „виновници“ за това, което съм днес – те самите са видели нуждата от образование и винаги са ме насърчавали с изречението: „Ти имаш съдба от Бога и трябва да влезеш в тази съдба!“

„И когато си отворя учебниците идва един мир върху мен и ми показва пътя, по който трябва да вървя. На това се дължи мотивацията ми за успех – моята вяра в Христос. Аз съм приела обещанията на Бога в святото Му слово за себе си и от там идва същата тази мотивация да успявам.“

Любознателността и борбеният и дух я превръщат в млад мотиватор на други ромски младежи, които решават да следват добрия пример на Сара и да записват различни специалности, една от които е Право – в същото Висше учебно заведение, в което девойката учи.

Обича да запълва времето си с ходене на театър, разходки с приятели и четене на странична литература. А една от темите, от които живо се интересува е Холокостът и по-конкретно масовото избиване на роми в концентрационните лагери на смъртта.

Когато я попитах какво я вълнува в момента, тя каза:

„Чета по цял ден, тъй като ми предстоят държавни зрелостни изпити и имам страшно много учебници пред себе си.“ Споделя също, че не си е представяла живота си по друг начин.

„Казвали са ми: „Ти професор ли ще ставаш?! Полудяла си от учене.“ И някои от роднините ми ме смятат за тежест на родителите си, но аз ще опровергая това!“

Младата дама е предприемчива, отговорна и отзивчива, затова става част от програмата „Правен инкубатор“, в която студенти по право прилагат научените знания, за да отговорят на различни правни казуси, свързани с уязвимите общности, като насърчава всеки човек от ромски произход да се възползва безплатно от Правния инкубатор при нужда.

Една от причините студентката да се включи в тази програма, е че тя също е била подлагана на дискриминация, а нещото, което не понася е именно несправедливостта.

„Имаше период в живота ми, в който съм се чувствала дискриминирана. Самата дискриминация се е изразявала в това, че на едни деца се обръщаше много повече внимание в сравнение с други. Тогава не знаех, разбира се, че изобщо съществува такава дума, но въпреки това се справих, като си поставих цели, които да постигна.“

 Посланието, което тя отправя към всички нас е:

„Образовайте децата си, учете ги на прекрасните библейски ценности, посейте доброто в тях и ще пожънете добрия благоуханен плод на делото на ръцете си! Образованието е светилник, не го пренебрегвайте, защото има способността да отваря ума за нови светове!“

Историята на Сара ни показва как ако постигнем вътрешен мир, нашата вяра би имала способността да премества планини – напук на всеки, който стои срещу нас и ни заявява, че не можем!

Свети, момиче, и осветявай пътя на хората около себе си с любов!  Успешно дипломиране!

Автор: Принцеса Иванова

Една рубрика на Принцеса Иванова, която ни представя успешни млади роми в поредица от интервюта

Принцеса Иванова

Доброволец | Публикации

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването