fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Аз не съм актриса, която изгражда характер. Аз играя себе си.” – Мери Тайлър Мор 

„Днес ще чуете за Събка, която е на 18 години, от ромки произход е, и още не се е омъжила.“
Може би така би започнала една средностатистическа статия у нас, но нашият екип е тук, за да преобърне представите за „постижение“ спрямо ромската общност. 

Има множество причини и изследвания на тема: „Ранни бракове“, като тенденциозно се забелязва положителна промяна:
Повишава се образователното ниво на ромските момичета, включително на сключилите детски брак. 

  • Броят на бракове между малолетни, както и ранните раждания, намаляват като абсолютна стойност и повечето ромки сключват брак след навършване на пълнолетие. 
  • Детският брак не е единствената причина за отпадане от училище на момичетата от ромски етнос. (Липса на средства – бедност, безработица).
  • Броят на бракове между малолетни, както и ранните раждания, намаляват като абсолютна стойност и повечето ромки сключват брак след навършване на пълнолетие. 

Промяната – положителна ли е тя наистина и кои са ролевите модели от ромски произход в общността ни? Прочетете повече в интервюто: 

Сабрина Цветкова, или накратко Събка, се намира в Югозападното градче Разлог и е едно съвсем обикновено 18-годишно момиче, което…
Чакайте, чакайте, обикновено ли казах? Исках да кажа н е о б и к н о в е н о! Какво има да ни сподели тя и коя е причината да привлече вниманието ни? Да разберем! 

Казвам се Сабрина от град Разлог. От ромски произход съм и за 18-те си години научих колко важно и ценно е да се приемем каквито сме. Мисля, че главната причина, с която мога да бъда пример на обществото, е упоритостта, която притежавам. Виждам някаква отличителна черта в себе си от останалите момичета и имам желание за нещо повече… 

Мисля, че съм се родила с частичка изкуство в себе си… От малка чувствах, че съм призвана да бъда отличително момиче с 18 характера. 

Едно от изпълненията на Събка може да видите във видеото: 

Артистична съм и съм голям оптимист – влизам в различни роли и то с удоволствие! Обичам да танцувам, танците са нещо, което също практикувам от малка. Имам множество хобита, които ми носят удовлетворение. Това да чета, да се разхождам, да пея или танцувам, да пътувам, и още много други. 

Какво искам аз? С какво се отличавам от момичетата в нашия квартал? Мечтая един ден да застана гордо пред когото и да е и да заявя, че не съм се омъжила на 15, каквото е негативното предварително изградено мнение за нас, че имам успешно завършено висше образование, че съм успяла да изкопча най-доброто от своето детство и възраст. Иска ми се с гордост да заявяваме колко успехи имаме, а не да изпитваме срам от произхода си! 

Детството ми премина като на едно съвсем нормално и задоволено от всичко дете. Благодарна съм на своите родители за всички грижи, които са положили за мен и моя по-голям брат. Като деца, с моите приятелки все търсехме някоя стара каручка, след която тичахме, за да седнем и да се повозим отзад, без водача да ни види! Колко охлузени колена и паднали от каручките имаше! – Споделя младото момиче. 

Сигурна съм, че България е началото на моето развитие. Мисля, че ако бях едно от децата, които са израсли в чужбина, нямаше да знам много ценни неща както за държавата, така и за етноса си. Със сигурност съм оправдала една малка част от моите големи мечти, затова ще използвам целенасочеността си, за да успея! Откакто се помня, мечтая да замина за Щатите. Бях една от финалистите за заминаване през 2021 година за САЩ, но за съжаление пътуването не се осъществи, заради вируса. На мен обаче ми стига да знам, че бях една от 20-те избрани сред близо 700 участника, така че за мен мечтата е изпълнена. Вярвам, че ще се появи друга такава възможност. 

Ежедневието ми понякога е много разнообразно, понякога пък е супер еднакво. Гледам да разнообразявам своите дни с нови неща. Излизам с приятели, помагам с домакинската работа, работя, доброволствам, чета, танцувам, рисувам, и още много неща.
Запълвам времето си ползотворно и бях част от много доброволчески инициативи. Помагали сме на деца от началното училище с наваксване на материала, преобразихме дома на една изоставена от децата си възрастна жена, раздавали сме цветя за жените в квартала за 8-ми март, чистили сме квартала няколко пъти, правили сме благотворителен концерт за събиране на средства за изгорели домове в квартала и още много други. 

Виждам се като една успяла ромка! Пример за по-младото поколение. От сърце искам да завърша университет и да намеря хубава работа. Мечтая да запиша актьорско майсторство и да замина за Щатите…
Искам да бъда ,,онова момиче“. 

Провалът е нивото, от което стартира успехът, а успехът е удоволствието, което изпитваш, когато кажеш ,,Направих го!“. Вярвам в и двете, защото съм била там милион пъти! 

Щастлива съм, че съм едно от децата, които не са били подлог на тормоз, що се отнася до етнос. Познавам обаче много приятели, които са били, и апела ми към тях е: Разпространете каузата, която защитаваме и това, че всички сме равни! Всички сме еднакви и няма никаква база за сравнение, било то пол, етнос или раса!
Често пъти съм губила мотивация и може би това е причината да съм пропуснала много възможности, но вие не го правете! Така само ще загубите. Именно затова следата, която искам да оставя след себе си е колко упорита съм била! 

Ромите са благословени хора! Имат много неща, с които да се гордеят! Като започнем от свой собствен език и завършим със собствено знаме и много традиции!
Никога не съм се срамувала да покажа и да кажа, че съм от ромски произход, но за съжаление не знам езика си, тъй като съм израснала в семейство, в което ромският език не се е практикувал още от прадедите ни, но много искам да го науча, това е и една от моите цели. 

В общността ни липсва мотивация, липсва увереност, но вярвам, че всеки успял човек, върнал се в своята общност, би дал тласък на останалите да вървят по неговите стъпки. 

Черпя вдъхновението си от няколко специални за мен човека.
Александра Георгиева е активист от Разлог и е моят ролеви модел, моето човешко вдъхновение! Тя е момиче, което носи много упоритост у себе си! Тя е човек с много качества. Добротата е нейното най-изпъкващо качество. Възхищавам се на успехите й, на мъдростта и благословенията, които Бог излива върху нея. Завиждам й благородно. Постигнала е много добри постижения, помогнала е на доста хора за малкото си 22 години и носи най-чистата усмивка. 

А епископ Асен Христов е човек, на когото гледам с огромно възхищение! Това е човек, който е готов на всичко за промяна в нашия етнос. Винаги е държал на образованието, на това да бъдем по-добри и променени хора. Искам да ходя по неговите стъпки, защото той не е избрал лесния, а трудния и трънлив път. 

И не на последно място…баба ми, на която нося и името си. Тя ми е давала най-чистите и искрени съвети. Макар и от далеч, понеже тя живее в чужбина, аз винаги съм имала нейната подкрепа и всеотдайност! 

От сърце ви давам един приятелски съвет:

Бъдете най-добрата версия на себе си! Винаги може повече – извлечете го! Ако го искате – борете се, няма човек, който да може да ви спре, повярвайте ми! 

Сабрина цветкова

Една рубрика на Принцеса Иванова

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването