fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[highlight color=’#ffffff’ background_color=’#e01414′]Разговаряме с Росен Богомилов за онлайн обучението на децата в предвид извънредната ситуация, в която сме. Росен е завършил магистратура в СУ “Св. Климент Охридски” по програма “Образователен мениджмънт”. През 2013 се присъединява към екипа на софийското 106. ОУ “Григорий Цамблак”, от 2018 е заместник-директор.  [/highlight]

Както знаете, на територията на цялата страна училищата са затворени, а учениците от днес вече се обучават онлайн. Всяко училище само решава каква платформа да избере за провеждане на учебните занятия, като в допълнение издателствата са пуснали онлайн всички учебни материали. Платформата с най-много и най-достъпни учебни материали – Уча.се, от днес до края на обявената ваканция ще е отворена за безплатно ползване!

Всеки класен ръководител сам избира как да организира онлайн обучението. В нашето училище, учителите са осъществили контакт с над 85% от децата и обучението ще се провежда във вайбър в определени часове, следвайки седмичното разписание. Всеки учител има за задача да изготви онлайн материали, а там където децата нямат достъп до интернет и не могат да бъдат включени, материалите ще бъдат отпечатани и доставени от медиатора на училището.

[blockquote text=”Обучението ще бъде по-гъвкаво” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#d60303″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#d60303″]

Обучението ще бъде малко по-гъвкаво, но учителите задължително ще се ръководят от очакваните резултати на програмата по дадения учебен предмет.

Какво правим на места, където децата нямат възможност да бъдат онлайн?

Там където няма интернет, нашето училище ще отпечата необходимите материали, работни листи със задачи и чрез образователния медиатор ще се предоставят на учениците. Освен това канал 2 на Националната телевизия ще работи за да помогне процеса по усвояване на учебното съдържание от учениците. Всяко училище е длъжно да направи необходимото, за да може всяко дете да получава знания и умения в този изключително тежък период.

Прогимназиалните класове на много места са си направили месинджър групи с инструкции, а самото обучение ще се провежда по скайп. При тях е по-лесно, защото децата ползват телефон и интернет. В нашия случай ролята отново важността от медиатор е изключителна, той има за задача да помогне на родителите и учениците да си инсталират скайп програмата.

Какво трябва да знаят родителите, какви препоръки може да отправим към тях

Родителите трябва да следят информацията, която всяко училище обновява на сайтовете и страниците си. Там са качени и линкове на свободните платформи и електронно-четимите учебници.

Много е важно родителите да следят и наблюдават децата, докато когато използват интернет, за да няма злоупотреби. Трябва да са сигурни, че децата ползват интернет с цел обучение, а не да попаднат в измами. Важно е да имат поглед върху децата си и какви уебсайтове се отварят.

Родителите трябва да бъдат про-активни в този процес и да търсят информация от класните ръководители на децата. Ако родител или ученик няма информация веднага да потърси класния си ръководител, които са на линия да дават информация.

[blockquote text=”Предизвикателството да влезеш в бъдещето за 24 ч.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#d60808″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#d60808″]

Положителното от цялата ситуация в този момент е, че учителите ще осъзнаят силата на дигиталното обучение. Учителите ще могат да проследят през зададените задачи нивото на усвояване на знания и умения на учениците. Мисля, че няма да има проблем, а традиционното изпитване е нещо остаряло и сега учителите ще го осъзнаят. Със сигурност това е нещо, за което говорим отдавна, но ни се налага да го правим от днес за утре, но пък това е опит, който ще ни послужи за по-нататъшни действия в тази посока и по-адекватно реагиране в бъдещи ситуация и да променим настройката си към дигитално обучение.

“С мобилните оператори са водени разговори да има повече точки в кварталите с децата, в селата, където нямат интернет свързаност и частично да решим проблема. При липса на устройства – ще се работи по телефона, медиатори ще предоставят разпечатани материали по домовете при всички мерки за сигурност” – заяви министър Велчев.

Препоръки:

[ordered_list]

Не е препоръчително учениците да се събират на едно място дори да са двама-трима.

  • Следвайте страниците на вашето училище за информация
  • Дръжте връзка с класните ръководители на вашето дете
  • Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
  • Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
  • Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

  [/ordered_list]

Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност. – споделят от МОН

БНТ 2 става образователен канал – сутрин от 9:00 до 12:00 ч. и от 14:00 ч. до 18:00 часа. От вторник ще стартира за начален етап, след това за останалите класове.

 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването