fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Партньорството между община Сливен и местната инициативина група от кв. Надежда към Постоянна ромска конференция започва по време на местните избори. Тогава 35 групи, част от движението, подписаха 117 декларации за сътрудничество. Сред подписалите декларацията е и сегашният кмет Стефан Радев. Декларацията е разработена от инициативната група с подкрепата на общността и съдържа десет основни приоритета, по които ромската общност иска промяна.

Инициативната група при подписване на декларация за сътрудничество със Стефан Радев

Още тогава кметът на община Сливен пое ангажимент всеки месец да се провежда минимум една работна среща с инициативната група и заедно с инициативната група да се формират планове, предложения и решения за справянето с предизвикателствата пред общността.

Така по време на извънредното положение, още в началото на м.март, община Сливен в лицето на г-н Радев, заедно с местния кризисен щаб си партнират с инициативната група на Постоянна ромска конференция и благодарение на доверието, което се изгради, кв. Надежда не се затвори, така както други големи квартали в България.

Преди да се обяви извънредно положение, доброволци и членове на Постоянна ромска конференция разпространиха брошури, в които се обяснява как в петък стъпки хората да се пазят от заразяване и разпространение на коронавирус.

[blockquote text=”Вече от десет дни в квартал Надежда в Сливен се разпространяват дипляни, в които се обяснява как в пет стъпки хората да се пазят от заразяване с коронавирус. Това съобщи пред БТА Димитър Петров от Движението Постоянна ромска конференция, което има представителство в девет държави, сред които България, Северна Македония, Сърбия и др. От Движението са инициатори на информационната кампания, като на различни места в квартала са били залепени съобщения с препоръки как трябва да се поддържа лична хигиена, да се налага самоизолация, да не се струпват хората на едно място и др. Информация за превантивните мерки са давали и пасторите в десетминутно обръщение по време на службите, които обаче също са били преустановени. Според Петров, взетите от община Сливен мерки в квартала са били адекватни и вече има някакви резултати, въпреки че в началото жителите на квартала не са гледали сериозно на тях. Все по-редки били струпванията на множество хора. По думите му, нямало големи групи, връщащи се от чужбина, а тези, които са пристигнали, спазвали наложената им карантина.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#9c0202″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#09a8a8″]

Стефан Радев беше един от първите кметове, които разрешаваха възникнали проблеми, с активно участие на ромската общност по време на извънредното положение. На редица срещи заедно между местния кризисен щаб и активното участие на инициативните групи на Постоянна ромска конференция се затвориха само отделни улици, и отделни къщи, но не и целия квартал.

[blockquote text=”Един квартал обаче не е проектиран да функционира самостоятелна. В Надежда няма аптека, няма банкомат, няма достатъчно магазини, нито болници, няма медицински специалисти…Няма как да функционира без хората да излизат за всички тези неща до останалата част на града. Много малка част от хората работят в самия квартал, те работят на други места, заяви още Радев пред bTV. Той допълни, че голяма част от жителите на Надежда са заети в озеленяването на Сливен, поддръжката на гробищните паркове и в почистващите фирми. А нито една от тези функции на общината не бива да бъде застрашена, защото така се застрашават животът и здравето на хората. ” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#990808″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#099da8″]

На 29-ти 80 души от ромската общност, кмета на община Сливен и институциите на територията взеха участие в публична онлайн дискусия. Публичната онлайн дискусия е част от международна инициатива на ромската общност от 12 държави, подкрепящи създаването на условия за ефективното участие на ромската общност в обществените процеси, допринасяйки за благоденствието на държавите и просперитета на Европа.

Благодарение на общите усилия между институциите, ромската общност и всички граждани на общината, Сливен се справя успешно с кризисната ситуация с Ковид-19. Около това становище се обединиха участниците в публична онлайн дискусия на тема „Ромската общност и институциите в Сливен срещу кризата с Ковид-19“, организирана от Постоянна ромска конференция по идея на Петър Костадинов – кмет на село Горно Александрово.

В дискусията участваха кметът Стефан Радев, заместник-кметът Пепа Чиликова, директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова, началникът на Районното управление на МВР Сливен – главен инспектор Димитър Кикьов, кметове на населени места и представители на ромската общност.

[blockquote text=”Когато сме прилагали мерките в борбата с Ковид-19, сме търсили баланс, за да бъдат те максимално щадящи, без да засягат сериозно живота на хората. Оценката ми за справянето със ситуацията в квартал Надежда е добра. С общи усилия и активното съдействие на представителите на ромската общност се справихме много по-добре от други градове от страната. Много поуки можем да си направим, трябва да се учим от грешките и успехите си, да извлечем полза от придобития опит. Няма съмнение, че действайки заедно можем да постигаме много повече за общността като цяло. Убеден съм, че това е правилния път, каза кметът Стефан Радев. Той допълни, че проблемът не е отминал, борбата все още продължава и дълго време ще се налага да се прилагат определени мерки за недопускане на разпространяването на заразата.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#a30000″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#05a8a8″]

 

 

 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването