fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Заместник-председателят на Европейския парламент Клара Добрев и Ромски инициативи към Отворено Общество организираха онлайн събитието „Нуждае ли се ЕС от ромите за своето възстановяване?“. Над 28 000 души следяха живото предаване

Панелът обсъди Европейския план за възстановяване от Covid-19 и ролята на ромите при решаването на икономическите предизвикателства на ЕС, както и възможностите, които предлага Планът за възстановяване.

След десет поредни години на икономически растеж, Европа е в криза. Кризата Covid-19 ще предизвика огромна социална и икономическа криза за Европа като цяло, но ще предизвика 100 пъти по-големи проблеми за най-уязвимите хора, особено за ромите.

[blockquote text=”След финансовата криза положението на ромите се влоши. Опитът, който имахме през последните 10 години ни направи много загрижени, че нашата общност има по-малко възможности от другите да възстанови доходите и образованието на децата си, според Желко Йованович от Ромски Инициативи на Отвореното Общество.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#c20606″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#0eaeb3″]

„Ние сме също така загрижени, че ще имаме повече рискове от останалите, ще изпаднем в по-голяма бедност и ще страдаме повече от расизма и крайно десния терор. Да, ние като ромска общност в Европа се нуждаем от Европейския съюз, за ​​да се възстановим след тази криза. Но въпросът днес е дали ЕС се нуждае от нас, ромите, за да се възстанови. И аз твърдя да“, каза Йованович.

[blockquote text=”Населението ни е твърде голямо, за да се игнорира” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#a30606″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#07b2b8″]

„Ние сме част от решението за икономическите проблеми на ЕС, които предстоят в бъдеще. Населението ни е твърде голямо, за да се игнорира, което е около 6 милиона. Освен това е твърде младо, за да бъде пренебрегнато. Например в Унгария и Румъния броят на ромите под 15-годишна възраст е 3 до 4 пъти по-голям от броя на техните не-ромски връстници. Така че защо тези факти са от значение за икономиката на ЕС? До 2050 г. населението в трудоспособна възраст ще намалее с около 10% в целия ЕС. Но в Централна и Източна Европа той ще намалее с 30%. Дори в близко бъдеще страни като България, Чехия, Германия, Унгария, Словакия ще започнат да виждат, че имат по-малко работници, отколкото е необходимо. Днес расизмът причини страдания не само на ромите, но и на нашите публични бюджети. Преди десет години Световната банка показа, че заради расизма румънският бюджет губи около 200 милиона, а българският публичен бюджет 370 милиона евро всяка година“, подчерта Йованович.

[blockquote text=”„За тях пропагандата срещу ромите е инструментът за засяване на социалния и междуетническия конфликт и дестабилизиране на ЕС“, предупреди той.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#b30b0b” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#0fb4ba”]

Той добави още, че втората причина, поради която ЕС има нужда от роми е, че расистката крайно-дясна политика помага на Матео Салвини в Италия, Виктор Орбан в Унгария, крайно десни и националистически сили в Словакия и България и че тяхната идеологическа основа е същата като този, който мотивира например крайно десния тероризъм, който се случи наскоро в Германия.

„За тях пропагандата срещу ромите е инструментът за засяване на социалния и междуетническия конфликт и дестабилизиране на ЕС“, предупреди той.

Третата причина, както заяви Йованович, е, че външната политика на ЕС е много лесно да бъде дискредитирана като лицемерна заради положението на ромите.

„ЕС насърчава своя интерес към света чрез своята икономическа и военна сила, но и чрез своите ценности, просперитет и права на човека. Въпреки това, в най-богатия регион на света, расистите принуждават 8 от 10 роми да живеят в бедност“, каза Йованович.

[blockquote text=”Моето правителство се ангажира с укрепването на върховенството на закона и демократичните ценности в ЕС и без уважение към малцинствата – това няма да работи” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#c40000″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#06b5cc”]

Германският държавен министър за Европа Майкъл Рот каза, че ЕС определено се нуждае от роми за неговото възстановяване, тъй като ромите са част от обществото и принадлежат към ЕС.

„Всичко е за достойнството, равенството и участието. Трябва да направим всичко възможно да подобрим положението на ромите в цяла Европа. През 2020 г. ромите все още са обект на постоянна дискриминация и насилие. В настоящата кризисна ситуация всяко правителство носи отговорност да защитава своето население и да отделя специално внимание на най-уязвимите групи ”, каза Рот.

Той припомни, че що се отнася до мерките за възстановяване от Covid-19, ромите вече са в социално и икономическо положение в много области.

„Най-важният въпрос е, че ЕС не е просто единен пазар, валутен съюз. Ние сме съюз на общи ценности. Моето правителство се ангажира с укрепването на върховенството на закона и демократичните ценности в ЕС и без уважение към малцинствата – това няма да работи “, каза Рот и добави, че получава много сигнали от нарастващата тенденция на дискриминация, омраза и насилие срещу роми от десните екстремисти, които се опитват да експлоатират пандемията за своите цели.

Той се позова и на рамковата стратегия на ЕС за включване и интеграция на ромите през 2020 г., като трябва да се обърне специално внимание на нея, както и че много повече трябва да се направят в Западните Балкани, включително социалната и икономическата ситуация, но също така и да направим така, че младите да имат добри доходи и не напускат страните си, тъй като не е възможно да се изгради бъдещето в страни като Сърбия или Северна Македония без младото поколение.

Той също така подчерта важността на инвестирането в здравеопазването, училището, жилищата, както и предлагането на подобни възможности на всички хора.

„Ромите са далеч от равенството и те са най-голямото национално малцинство в Европа. Те ни обогатяват “, каза Рот.

 

 

 

Членът на Европейския парламент Сабине Верхен говори за важността на образованието и обучението, отбелязвайки, че повечето от ромите работят като работници за деня или са експлоатирани, много от тях са сезонни или селскостопански работници, които работят в не особено добри условия.

Лошото образование ограничава бъдещите възможности, по-доброто може да доведе до по-добра заетост и да помогне за извеждане на хората от бедност и сегрегация. Образованието е ключово за успеха “, подчерта Ферхен.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Джурова заяви, че не може да си представи Европа без ромски народ, тяхната култура и приноса им към Европа.

Ромите няма да бъдат изоставени от Европейската комисия, ние правим всичко възможно да помогнем. Разговарях с много ромски активисти, национални звена за контакт, неправителствени организации. Съгласихме се за необходимостта от предприемане на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни действия, които трябва да бъдат систематични и които трябва да бъдат подкрепени с финансиране от ЕС “, каза Юрова и добави, че ЕК направи финансирането гъвкаво за държавите-членки по време на пандемията Covid-19 и им даде възможност да пренасочат парите, включително Европейския социален фонд за текущите нужди.

Does the EU Need Roma for Its Recovery?

Does the EU Need Roma for Its Recovery? An event organized by Klára DOBREV, Vice-President of the European Parliament and the Open Society Foundations. Watch and join the debate! #CountOnRoma

Публикувахте от Постоянна ромска конференция в Понеделник, 25 май 2020 г.

Статията е преведена от уеб портала: Udar.net

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването