fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Братя и сестри роми, дойде време да вземем бъдещето си в наши ръце! Нека използваме гласа си като мощен инструмент за промяна и да прекъснем цикъла на омраза, дискриминация и бедност, с които се сблъскваме в ежедневието си. Като сме обединени и настояваме за правата си, можем да накараме гласовете ни да бъдат чути и да създадем по-добро бъдеще за себе си и нашите деца. Призоваваме всички роми да се присъединят към нас в нашата кампания, като подпишат този манифест. Нека гласът ни бъде чут и поискаме промяната, която заслужаваме!

Искаме да гласуваме срещу омразата, защото ни омръзна да бъдем изкупителни жертви, да усещаме стереотипи и дискриминация в политиката, медиите, полицията, работните места, училищата и други сфери на живота. Всеки човек заслужава да бъде третиран с достойнство, уважение и равнопоставеност, независимо от своята етническа принадлежност, религия или произход. Гласувайки за толерантността, равенството и достойнството на всеки човек в България, можем да изградим едно по-справедливо и хармонично общество за всички.

Искаме да гласуваме срещу купуването на гласове, сплашването и измамите, защото знаем, че тези практики подкопават честността и легитимността на изборите. Искаме да имаме думата при решенията, които засягат живота ни, и искаме да знаем, че нашият глас има значение. Като гласуваме за свободни и честни избори, без страх и пари, ние можем да държим нашите лидери отговорни и да предотвратим корупцията и злоупотребата с власт.

Искаме да гласуваме срещу бедността, защото виждаме опустошителните ефекти, които имат върху нашата общност. Искаме да имаме достъп до достойни работни места, стабилни доходи и социална защита, за да осигурим по-добър живот на семействата си и да подобрим стандарта си на живот за бъдещето на нашите деца и то да бъде по-добро от нашето. Гласувайки за социална и икономическа справедливост, можем да намалим неравенството и да изградим по-просперираща България.

Искаме да гласуваме против принудителното изселване и унищожаването на домовете ни, защото знаем колко травматични и разрушителни могат да бъдат тези преживявания. Искаме жилища на достъпни цени, законово признаване на нашите квартали и защита от произволно разселване. Като гласуваме за нашите жилищни права, можем да гарантираме, че нашата общност имат сигурно и стабилно място за живеене.

Искаме да гласуваме срещу унижението на нашите деца в училищата, тормоза и принуждаването им да напуснат образованието, защото вярваме, че образованието е ключ към отключването на нашия потенциал за по-добро бъдеще. Искаме да имаме образование, което цени нашата култура, език и история и което ни подготвя за предизвикателствата и възможностите на 21-ви век. Като гласуваме за по-добри училища, които дават възможност и правят децата ни готови за нормална работа, можем да изградим по-светло бъдеще за нашата общност.

Искаме да гласуваме срещу неадекватната здравна система, която съкращава живота ни с 10 години в сравнение с останалите в България и ни прави уязвими към предотвратими заболявания. Ние искаме качествено здравеопазване, което отговаря на нуждите ни и зачита правата ни като пациенти. Като гласуваме за справедливост в здравеопазването, можем да подобрим здравните резултати и очакваната продължителност на живота на нашата общност.

Затова изискваме от следващото правителство на България:

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването