fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Уважаеми представители на българската политическа сцена и избраници на българският народ, бихме искали да споделим с вас един анализ на две случки, които са се случили в две различни държави тази година, едната от които в България и да представим на вашето внимание разликите в правораздаването и отношението на държавните власти към случките.                                                                                                                      

Първата случка е от България – на 08.10.2022г. в столичния квартал „Разсадника“ беше убит млад таксиметров шофьор след тежък побой. Повод за сбиването бе засичане на пътя. Таксиметровият шофьор засякъл лека кола на еднопосочен път и е бил в нарушение, впоследствие 23 годишният шофьор на другата кола слязъл и започнал да го налага нечовешки. Бяха разтягани много локуми и теории, но самата истина след случката беше само една – таксиметровият шофьор, умрял след побоя, остави 3 сирачета и завинаги остана на 34 години. Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Йосиф Иззе, обвинен запричиняване на смърт по непредпазливост вследствие наумишлено нанесена телесна повреда на таксиметровия шофьор.                                                  

Втората случка е от съседна Гърция. В началото на месец декември тази година в град Солун бяха организирани протести от ромската общност населяваща тамошна територия, след като полиция простреля 16 годишно момче от ромски произход. Момчето бил прострелян, защото напуснал бензиностанция без да плати за горивото. Младежът бил тежко ранен и настанен в болница в критично състояние. След близо 10 дни борба за живот той починал на 13.12.2022г. в болницата.

Полицаят, който е прострелял е отстранен от длъжност и обвинен в умишлено убийство с възможен умисъл и незаконна стрелба с оръжие, въпреки че по това време той е изпълнявал служебните си задължения. Най-високото наказание за полицая е зад                                                                                                                                     

Двете случки са несъвместими и нямат общо по своя характер, но убитите млади хора са от ромски произход и причините, които са довели до сблъсък с други субекти и са причинили смъртта им са прекалено неприемливи – единия влязъл в насрещна посока на еднопосочна улица, другия не си платил горивото от 20евро.                                                            

Драги политици и избраници на българският народ, сред българското население масово са разпространени негативни стереотипи към ромите. Те се най-мразената етническа група в обществото и това се наслагва от идеологиите на расизма, чиито вектори са крайно-десни, но и националистически политически формации. За съжаление в сега действащият парламент депутатски кресла имат и крайно-десни и националистически формации.

Негативното отношение към ромите и бездействието на институциите по отношение на горепосочените случки и на подобни такива, зависи от властимащите управляващи. И не, това не са инциденти, това са практики.

Ние от Постоянна Ромска Конференция апелираме за справедливо правораздаване и адекватно отношение от страна на институциите.  Изразяваме остро несъгласие срещу непочитането на човешките достойнства от страна на служители на реда и отделни цивилни граждани не-роми. Претендираме за единство сред обществото без оглед на етническата принадлежност.                                   

Апелираме към всички властимащи политици от българската политическа сцена да вземат в предвид манифеста на Постоянна Ромска Конференция и да вложат усилия за прекратяване разпространението на анти-ромски нагласи сред обществото. Необходими са политики и реални действия от страна на политици, институции и всички заинтересовани страни. 

                       

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването