fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Райна Емилова е от град Кюстендил. Завършва гимназия с отличен и получава редица награди – за отличен успех през годините на обучение и от клуба по български език, в който членува. В момента, Райна е IV курс в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология. Никога не се притеснява да заяви ромския си произход, участвала е в различни инициативи и благотворителни кампании и мечтае да вижда все повече студенти от ромски произход и по-развити ромските квартали. 

След дълго време на обмисляне, Райна решава да създаде профил в инстаграм, изцяло насочен към книгите. Там тя ще споделя мнения и анализи на книги. Последвайте профила й тук:

Любовта ми към книгите се роди заради специалността ми. С профила си в инстаграм искам да запозная хората с различна от масовата литература, която се чете в България. 

-Райна Емилова

Ето и първата рецензия на Райна по книгата „Малките големи неща“ на Джоди Пико

Книгата е завладяваща и всеки навлизащ в сериозни теми, като расизма и дискриминацията по различни признаци, трябва да прочете.

  • Автор: Джоди Пико
  • Година на издаване: 2019
  • Превод от английски: Анна Карабинска Ганева
  • Издателство: Сиела

Главната героиня е чернокожа акушерка с повече от двадесет години опит и винаги е била перфектна в работата си, до момента, в който се появява семейство Бауер, които са агресивни расисти. Те не желаят Рут да се грижи за новороденият им син и тя е отстранена от задачата да му бъде сестра.

Събитията обаче не свършват до тук. При непредвидени обстоятелства Рут трябва да остане сама с детето, което умира докато тя е с него. Започва дело за убийството на новороденото бебе от Рут.

В никакъв случай не мога да кажа, че книгата е идеална и напълно реалистична, но въпреки това и дадох пет звезди, защото смятам, че е разтърсваща, дълбоко образоваща и показваща картината на расизма от различни гледни точки.

– Райна емилова

Това е така, защото повествованието се води от гледната точка на Рут, Търк (бащата на детето) и Кенеди (адвокат на Рут). Различните гледни точки обрисуват пред нас различни психологически портрети на противоположни типове герои. Едно от важните правила, според мен, за да бъде една книга наистина добра е героите да се променят независимо дали към по-добро или не. Важно е да има движение. Това се случва в „Малки големи неща” и затова препоръчвам четивото.

Разбира се, че книгата има своите недостатъци, но е начало към четенето на по-сериозна литература засягаща такива сериозни теми, които обществото по света и това в България обича да подминава.

Една от тези теми, която е засегната в книгата е, че за да бъде приет даден човек като личност, заслужаваща уважение той трябва да се доказва. Това прави Рут през цялото време – доказва се и се прави, че не забелязва нападките на обществото, които ,разбира се, не се отнасят до нея, защото е „изключение” докато не се стига до това обвинение.

Вие смятате ли, че за да ни оценяват като личности с индивидуалност и мнение трябва постоянно да се вкарваме в общоприетите рамки?

Книгата си заслужава прочита, защото стилът на писане е лек и въздействащ, а темите дълбоки и важни.

Много е важно да да не съдим книгите по това дали ще извлечем “поука” – книгите не се четат затова. Те се четат, за да отвориш различни културни полета около себе си и няма как да не ти отворят очите…

-Райна Емилова

Автор на рецензията: Райна Емилова

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването