fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Из изказването на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия от годишната си реч “За състоянието на съюза” – една година след началото на своя мандат.

Къде е същността на човечеството, когато всеки ден ромите са изключени от обществото, а други са възпирани просто заради цвета на кожата си или религиозната си вяра?

Гордея се, че живея в Европа, в това отворено общество на ценности и многообразие. Но дори и тук, в този съюз – тези истории са ежедневна реалност за толкова много хора. И това ни напомня, че напредъкът в борбата с расизма и омразата е крехък – трудно се печели, но много лесно се губи. 

Така че сега е моментът да направим промяна. Да се ​​изгради истински анти-расистки съюз – което означава да преминем от осъждане към действие. 


Като част от това, ние ще предложим да разширим списъка на престъпленията в ЕС до всички форми на престъпления от омраза и реч на омразата – независимо дали поради раса, религия, пол или сексуалност.

Омразата е омраза – и никой не трябва да се примирява с това. Ще укрепим нашите закони за расовото равенство там, където има пропуски. Ще използваме бюджета си за справяне с дискриминацията в области като заетост, жилища или здравеопазване. Ще засилим прилагането, когато изпълнението изостане, защото в този съюз борбата с расизма никога няма да бъде незадължителна. 

Ще подобрим образованието и знанията за историческите и културни причини за расизма. Ще се справим с несъзнателното пристрастие, което съществува в хората, институциите и дори в алгоритмите.

И ще назначим първия по рода си координатор на Комисията за борба с расизма, за да запазим това в началото на дневния си ред и да работим директно с хората, гражданското общество и институциите. 

Ние, от Постоянна ромска конференция сме съгласни с изказването на г-жа Фон дер Лайен, че е време за промяна и действия. 

Заедно с международната ромска общност на 2-ри август призовахме правителствата на страните-членки на съюза да: 

  • инвестират в музеи, изследователски центрове и други институции, посветени на Холокоста на ромите, историята на ромите и ромската култура;
  • включат историята и културата на ромите в учебни програми и учебници;
  • превантивни и по-строги реактивни инструменти за борба с расизма

Вярваме, че политики за нас без нас няма да бъдат ефективни.

Фото: © European Union 2020 – Source : EP / Daina LE LARDIC

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването