fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ние от Постоянна ромска конференция намираме за особено притеснителни действията на националните и местни власти по места, които поставят контролно-пропускателни пунктове на изходите на ромски квартали.

Това, което се случва в ромските квартали, води до ненужно напрежение и противопоставяне. Напрежение в квартали, които от години са занемарени, с лоша или без никаква инфраструктура, неузаконени жилища и без икономическа подкрепа, която води още по-голяма бедност на хората живеещи в тях.

Твърде много ромски квартали са без вода и канализация и са разположени далеч от здравните центрове. В тези квартали няма нормално водоподаване и електричество. Освен това жилищата и постройките в по-големите махали не позволяват изпълнение на мярката за физическа дистанция. Затварянето на определен ромски квартал или поставянето на контролно-пропусквателен пункт води единствено до напрежение, от което се възползват крайно десни политически движения, които разпространяват омраза, полулизъм  и призовават българското общество към саморазправа. Нито един квартал не е пригоден да функционира самостоятелно, защото той е част от общата цялост на населеното място. Не са на лице редица услуги, банкомати, аптекти, достатъчно хранителни магазини, болнични заведения, а от друга страна при затварянето на ромските квартали, цели градове остават без работна ръка в сметопочистването, озеленяването и  други сфери, в които ромите са  трудово заети.

Мерки трябва да има, мерките трябва да се спазват от всички. Мерките трябва да бъдат за всички. Постоянна ромска конференция отчита като нужни предприемането на специални мерки за информиране и подпомагане на хората, живеещи в ромските квартали в страната, но не сме съгласни с начина, по който това се прави: с полиция, жандармерия и с непропорционално рестриктивни и двойно по-строги мерки, каквито не се прилагат спрямо останалата част от населението.

Неразумно е да се взимат решения за живота на определена общност, без участието на представители на тази общност.

Ние сме отворени за диалог, но:

  • Не сме съгласни със полицейското затваряне на ромските квартали, когато нашите семейства се борят за оцеляване, в търсене на прехрана и достъп до здравеопазване.
  • Поставянето на КПП-та и затварянето на ромските квартали води до етническо напрежение и омраза, от което страда цялото ни общество, във време в което трябва да сме обединени.

Призоваваме:

  • За включване на представители на ромската общност в процесите на планиране и прилагане на мерките на кризисните щабове, национални, областни и общински институции.
  • За промяна в политиката и говоренето спрямо ромската общност в условия на криза за абсолютно необходима предпоставка за опазване на общественото здраве.
  • За създаване на диалог и консултативен процес между ромската общност и властта за изпълнение на противовирусните мерки и формиране на механизми за взаимодействие.
  • Да не се споделя чувствителна информация, която може да се свърже само с определена група от хора, както препоръчва СЗО

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването