fbpx

Призив за диалог и сътрудничество срещу коронавирус

Призив за диалог и сътрудничество срещу коронавирус

Постоянна ромска конференция, граждански организации и активисти, намираме за особено притеснителни действията на националните и местни власти по места, с които поставят контролно-пропускателни пунктове на изходите на ромски квартали, а от вчера и още по-строг контрол на движение в столичните квартали “Факултета” и “Филиповци”.

Това, което се случва в България и по-специално в ромските квартали, води до ненужно напрежение.

Това, което се случва в България и по-специално в ромските квартали, води до ненужно напрежение. Напрежение в квартали, които от години са занемарени, a хората в тях живеят във все по-голяма бедност. Твърде много ромски квартали са без вода и канализация и са разположени далеч от здравните центрове. В тези квартали няма нормално водоподаване и ток. В момента някои работодатели освобождават работници, защото са от кв. Факултета. Освен това жилищата и постройките в по-големите махали не позволяват физическото дистанциране. Затварянето на отделен ромски квартал или поставянето на контролно-пропусквателен пункт не води до намаляване на заразяването от вируса на обществото ни. Води единствено до напрежение, от което се възползват крайно десни политически движения, които разпространяват омраза и призовават българското общество за саморазправа.

В момента вирусът атакува всеки един от нас, в цял свят, но ние ромите сме в два пъти по-голям риск и ще се изправим пред много по-тежки последици от всеки друг. Последиците ще ги видим върху образованието на децата си, възможностите за работа и доходи и крайно десни атаки, които върлуват ежедневно срещу нашата общност. Всичко това води до още по-голямо изолиране на ромската общност, по-голяма бедност, потискане и манипулиране на гласа ни.

Неприемливо е в световна криза, като тази, в която се намираме, една общност да бъде изолирана, когато най-много се нуждаем от единство и подкрепа.

Неприемливо е в световна криза, като тази, в която се намираме, една общност да бъде изолирана, когато най-много се нуждаем от единство и подкрепа. Оставена е сама да прави това, което държавата трябва да прави за всички свои граждани. Стотици граждани от ромски произход правят непосилното, за да съхранят и опазят най-засегнатите, най-възрастните и онези, които не могат да се справят и изхранват семействата си. Във всеки град, във всяка махала се събират средства и се купуват хранителни продукти. Стотици роми и нероми даряват средства за предпазни облекла на здравни медиатори, които са на първа линия в битката срещу вируса. Всички емигранти пращат средства и се включват от далеч, като продължават да бъдат сред едни от големите инвеститори.

В момента над 250 здравни и над 100 образователни медиатори работят усилено в ромските квартали и разясняват на ромската общност във всички области на страната мерките срещу разпространението на вируса.

В момента над 250 здравни и над 100 образователни медиатори работят усилено в ромските квартали и разясняват на ромската общност във всички области на страната мерките срещу разпространението на вируса. Това са хора, които са на първа линия в борбата срещу вируса, излагащи на опасност себе си и семействата си, без достатъчна наличност от задължителните предпазни средства, ежедневно са в кварталите, за да опазят здравето и живота на цялото ни общество. Отделно над 35 местни граждански организации и инициативни групи, които са част от Постоянна ромска конференция, също работят в кварталите и на достъпен език комуникират мерките срещу вируса. Местните Активни Групи в 46 общини, участващи в програма РОМАКТ също са на терен и предоставятинформация срещу разпространението на вируса и разясняват мерките, издадени от правителството.

Продължаваме да работим с общността на терен и сме отворени за партньорство с местните и националните власти.

Мерки трябва да има, мерките трябва да се спазват от всички. Мерките трябва да бъдат за всички. Постоянна ромска конференция отчита като нужни предприемането на специални мерки за информиране и подпомагане на хората, живеещи в ромските квартали в страната, но имаме сериозни резерви към начина, по който това се прави: с полиция, жандармерия и с непропорционално рестриктивни и двойно по-строги мерки, каквито не се прилагат спрямо останалата част от населението.

Подобни рестриктивни мерки, както и ширещи се в социалните мрежи расистки мнения, че ромите са преносители на вируса от чужбина в България, грубо нарушават социалната тъкан и внасят ненужно и вредно разделение между общностите в България. Те безотговорно етнизират вируса, като внушават, че ромите са изключителен негов преносител и представляват опасност за останалата част от обществото.

Нещо по-лошо – комбинацията от етнизирани рестриктивни мерки и стигматизираща ромите реторика продължават да отдалечават ромската общност от българските институции и властимащи, като силно подкопават доверието между тях. А доверието в институциите е жизнено важно именно в условия на криза и именно сред най-уязвимите обществени групи.

Ние от Постоянна ромска конференция, граждански организации и активисти призоваваме за:

  • Участие на представители от ромската общност в планирането и изпълнението на всички мерки, касаещи здравето на обществото и най-вече общността ни.
  • Промяна в политиката и говоренето спрямо ромската общност в условия на криза за абсолютно необходима предпоставка за опазване на общественото здраве.
  • Да не се споделя чувствителна информация, която може да се свърже само с определена група от хора, както препоръчва СЗО
  • Незабавна среща с националния оперативен щаб за създаване на диалог между ромската общност и властта за изпълнение на противовирусните мерки и формиране на механизми за взаимодействие.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.