fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Постоянна ромска конференция, граждански организации и активисти, намираме за особено притеснителни действията на националните и местни власти по места, с които поставят контролно-пропускателни пунктове на изходите на ромски квартали, а от вчера и още по-строг контрол на движение в столичните квартали “Факултета” и “Филиповци”.

[blockquote text=”Това, което се случва в България и по-специално в ромските квартали, води до ненужно напрежение.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#870000″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#870000″]

Това, което се случва в България и по-специално в ромските квартали, води до ненужно напрежение. Напрежение в квартали, които от години са занемарени, a хората в тях живеят във все по-голяма бедност. Твърде много ромски квартали са без вода и канализация и са разположени далеч от здравните центрове. В тези квартали няма нормално водоподаване и ток. В момента някои работодатели освобождават работници, защото са от кв. Факултета. Освен това жилищата и постройките в по-големите махали не позволяват физическото дистанциране. Затварянето на отделен ромски квартал или поставянето на контролно-пропусквателен пункт не води до намаляване на заразяването от вируса на обществото ни. Води единствено до напрежение, от което се възползват крайно десни политически движения, които разпространяват омраза и призовават българското общество за саморазправа.

В момента вирусът атакува всеки един от нас, в цял свят, но ние ромите сме в два пъти по-голям риск и ще се изправим пред много по-тежки последици от всеки друг. Последиците ще ги видим върху образованието на децата си, възможностите за работа и доходи и крайно десни атаки, които върлуват ежедневно срещу нашата общност. Всичко това води до още по-голямо изолиране на ромската общност, по-голяма бедност, потискане и манипулиране на гласа ни.

[blockquote text=”Неприемливо е в световна криза, като тази, в която се намираме, една общност да бъде изолирана, когато най-много се нуждаем от единство и подкрепа. ” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#8f0000″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#8f0000″]

Неприемливо е в световна криза, като тази, в която се намираме, една общност да бъде изолирана, когато най-много се нуждаем от единство и подкрепа. Оставена е сама да прави това, което държавата трябва да прави за всички свои граждани. Стотици граждани от ромски произход правят непосилното, за да съхранят и опазят най-засегнатите, най-възрастните и онези, които не могат да се справят и изхранват семействата си. Във всеки град, във всяка махала се събират средства и се купуват хранителни продукти. Стотици роми и нероми даряват средства за предпазни облекла на здравни медиатори, които са на първа линия в битката срещу вируса. Всички емигранти пращат средства и се включват от далеч, като продължават да бъдат сред едни от големите инвеститори.

[blockquote text=”В момента над 250 здравни и над 100 образователни медиатори работят усилено в ромските квартали и разясняват на ромската общност във всички области на страната мерките срещу разпространението на вируса. ” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#9e0303″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#9e0303″]

В момента над 250 здравни и над 100 образователни медиатори работят усилено в ромските квартали и разясняват на ромската общност във всички области на страната мерките срещу разпространението на вируса. Това са хора, които са на първа линия в борбата срещу вируса, излагащи на опасност себе си и семействата си, без достатъчна наличност от задължителните предпазни средства, ежедневно са в кварталите, за да опазят здравето и живота на цялото ни общество. Отделно над 35 местни граждански организации и инициативни групи, които са част от Постоянна ромска конференция, също работят в кварталите и на достъпен език комуникират мерките срещу вируса. Местните Активни Групи в 46 общини, участващи в програма РОМАКТ също са на терен и предоставятинформация срещу разпространението на вируса и разясняват мерките, издадени от правителството.

[blockquote text=”Продължаваме да работим с общността на терен и сме отворени за партньорство с местните и националните власти.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#a30303″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#a30303″]

Мерки трябва да има, мерките трябва да се спазват от всички. Мерките трябва да бъдат за всички. Постоянна ромска конференция отчита като нужни предприемането на специални мерки за информиране и подпомагане на хората, живеещи в ромските квартали в страната, но имаме сериозни резерви към начина, по който това се прави: с полиция, жандармерия и с непропорционално рестриктивни и двойно по-строги мерки, каквито не се прилагат спрямо останалата част от населението.

Подобни рестриктивни мерки, както и ширещи се в социалните мрежи расистки мнения, че ромите са преносители на вируса от чужбина в България, грубо нарушават социалната тъкан и внасят ненужно и вредно разделение между общностите в България. Те безотговорно етнизират вируса, като внушават, че ромите са изключителен негов преносител и представляват опасност за останалата част от обществото.

Нещо по-лошо – комбинацията от етнизирани рестриктивни мерки и стигматизираща ромите реторика продължават да отдалечават ромската общност от българските институции и властимащи, като силно подкопават доверието между тях. А доверието в институциите е жизнено важно именно в условия на криза и именно сред най-уязвимите обществени групи.

Ние от Постоянна ромска конференция, граждански организации и активисти призоваваме за:

  • Участие на представители от ромската общност в планирането и изпълнението на всички мерки, касаещи здравето на обществото и най-вече общността ни.
  • Промяна в политиката и говоренето спрямо ромската общност в условия на криза за абсолютно необходима предпоставка за опазване на общественото здраве.
  • Да не се споделя чувствителна информация, която може да се свърже само с определена група от хора, както препоръчва СЗО
  • Незабавна среща с националния оперативен щаб за създаване на диалог между ромската общност и властта за изпълнение на противовирусните мерки и формиране на механизми за взаимодействие.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването