fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Днес ще ви разкажем, за една млада девойка, която обожава да чете приказки за малки и големи. Корнелия Николова е родена в град Плевен. През житейския си път практикува най-различни професии. Една от които е учителската, носеща й голямо удовлетворение.

През 2007 г. завършва средно специално образование в Държавна финансово-стопанска гимназия “ИНТЕЛЕКТ”, град Плевен, със специалност „Банково, застрахователно и осигурително дело”. Придобива магистърската си степен по ПНУП през 2015 г. от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Педагогически факултет гр. Плевен, а бакалавърската си по “Начална и училищна педагогика” през 2010 г., завършени благодарение на финансовата подкрепа на Ромския Образователен Фонд. 

В процеса на израстването ми винаги със се стремяла да се доказвам и да опровергавам наложените стереотипи относно „рома“ като личност, с неговите съпътстващи качества и характеристики – крадлив, необразован, лъжлив, невъзпитан, част от обществото на дъното. Хората около мен са били почти всякога удивени от показаните умения и когнитивни способности на моята личност, дори когато знаят, че съм ромско момиче

От малка харесва да чете приказки и най-вече литература. Участва в състезания по физика и математика, както и в много литературни конкурси за написване на есета.

“През 2007 г съм участвала в Национален литературен поетичен конкурс за ромска поезия Усин Керим в град Шумен. Няколко пъти предходните години съм участвала на доброволни начала по своя собствена воля в кампанията „Книги за смет“ към ЕКОПАК България, а сега продължавам, като редовно снабдявам пригодените съоръжения в Плевен с пластмасови капачки към благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“. Бях част и във фестивала на мобилното кино „Кино в длан“.

Освен с литература, Кони се занимава и с кулинария и градинарство, както и с фотография, защото обича да експериментира и като една многопластова и интересна личност, притежава заложби в различни посоки. Но през 2019 г. тя преоткрива своето призвание и създава канал в YouTube с наименованието KoNi приказкочет, както и фейсбук страница за аудио приказки и разкази от цял свят, на български и английски език, които засега са на любителско ниво. 

Госпожо, много хубаво и увлекателно четете

“Реших се на тази стъпка, тъй като не обичам да бездействам, а и по време на трудовият ми стаж като учител, започвайки часа по литература и български език, четейки литературни произведения, децата винаги възкликваха „Госпожо, много хубаво и увлекателно четете“. Тогава видях реално въздействието на гласовия ми прочит и театралното майсторство, което прилагах върху децата-те притихваха, потъваха в захлас и съпреживяваха случващото се в разказите и приказките.”

В канала може да намерите аудио разкази и приказки за всяка възраст, които Корнелия изпълнява по завладяващ начин, като преобладават тези за ученици и студенти. 

“За сега в канала не съм вложила никакви финансови средства, затова търся съмишленици, които да вложат и разширят моята идея и като цяло проекта ми. Ще се радвам дори само ако се абонират за канала  ми в You Tube-форма на морално признание, което макар сега да не ми носи доходи, ми носи удовлетворение. “

Много хора, дали поради физически проблеми (зрителни, слухови, двигателни), възрастови (малки деца, които все още не четат) или лингвистични, не могат да се насладят на любими литературни произведения. По-големият проблем е, че днес в забързаното ежедневие все по-малко ни остава да хванем хартиената книга в ръка и да се потопим в предпочитания жанр. По-лесно е да стартираме приложение на телефона и да чуем нещо приятно и полезно. Затова каналът на Кони определено има бъдеще – така едновременно се образоваме, обогатяваме езиковия си речник и разпускаме, докато вършим ежедневните си задължения. Абонирайте се, няма да съжалявате! 

“Да не забравяме, че в миналото четенето на книги се е практикувало като терапия за душата, която аз също прилагам за себе си, тъй като всеки има своите проблеми в живота. Независимо от какъв етнос, на каква възраст, или с какви религиозни и политически възгледи си, къде се намираш териториално, аз мисля, че един такъв канал като “KoNi приказкочет” би бил полезен за всяко общество. В моя канал има клипове със субтитри, има отделна плейлиста с приказки на други езици (към момента само на английски), разкази за всички възрасти и приказки от цял свят за всички етноси. “

Слушайте литературни произведения

Посланието, което отправя тя към нас, е:

“Слушайте и се образовайте всяка минута от своя живот-важно е какъв човек чрез своите ценности разкривате че сте, какъв човек изграждате като пример за вашите деца и каква личност ще оформите в децата си. Ерудираната личност е винаги на мода! Слушайте литературни произведения!”

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването