fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

От уважение към Орхан и към ромската общност ще се опитам да внеса яснота по повдигнати въпроси, като не мисля, да влизам битки от които ромска общност само може да загуби. 

 1. Относно основният въпрос: „С Бойкот или без Бойкот“ – предлагам да прочете внимателно партньорското споразумение между БГ и ЕС https://www.eufunds.bg/bg/node/5979?fbclid=IwAR0a95hqfGYo1t3OmBcx9r2dk9Y_EbEOi8xHEpEYFBj-uSZTYWXiSTUQUsw  като ще помоля да обърнете специално внимание на точка 8 в отключващите условия. Орхан имаш достатъчно контакти за да провериш. За другите страни, срока е септември, но не в случая на БГ. Няма държава, която да рискува европейското си финансирането си заради неизпълнение на Споразумението за партньорсто.
 2. Не съм част от съвета, но това не означава, че не трябва да изразя позиция. За да мога да бойкотирам, трябва да имам ясна позиция, която да бъде или да не бъде приета. Позицията ни е ясна, че стратегията не е добра (по слаба е от предишната) липсват индикатори и механизми за оценка. Има основни липси и необходимо допълнително време за прецизиране на стратегията, както и широка консултация с ромската общност по плана за действие. Подробна справка за позиция, може да намерите на strategy.bg 
 3. До колкото съм информирам, ти също си в течение със стратегията от самото начало, консултации се правят от месец септември в широк кръг представители на ромската общност (не Николай Кирилов, и не ПРК само), а подготовка на документа е от началото на 2020 година може би, не съм сигурен.
 4. Да, работим с един от най- добрите икономисти в България, уважаваният от мен доцент Красен Станчев. В момента изготвяме доклад, които касаят ромската общност в настоящият контекст, който доклад ще бъде представен в скоро време. Участие на такива експерти във формиране на позиции, доклади, анализи е ключово. Ние не плащаме за участие в предаванията на ПРК. Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика, бивш съветник на Президент на РБ, депутат от Великото НС, Не искам да коментирам участие на такива експерти в формирането на политики, индикатори и т.н. Да ще продължим да работим с доцент Красен Станчев, като ще се опитаме да привлечем и други видни експерти, които да са в полза на ромската общност
 5. Относно въпросите за антикризисният план: Това е изключително важна тема, това е стратегия, която касае българското общество, в частност ромите в следващите 5-8 години. Не само в антикризисни план на Томислав Тончев, но и в новата сделка за Европа, трябва да бъде ясно дефинирано мястото и ролята на ромската общност ( в българският вариант няма и дума, няма и реакция от никой до този момент, за това работим с икономисти за да променим този факт). Критиките към реализирани политики и проекти ( както проекта за „радикализация“) трябва да намерят място в предложенията към новият програмен период, а именно, че не е допустимо реализирано  на мерки и политики водещи до демонизирането и стигматизирането на определени групи и общности в нашето общество. Като трябва да сме категорични в тези позиции. Ние изразихме ясна позиция по проекта за радикализация, както и подкрепихме вашата позиция. В последвалото обсъждане на Върховенството на Закона в ЕП, тази позиция не беше представена, въпреки, че позицията ви бе подкрепена от 17 евродепутати, като имаше голяма вероятност, текстове касаещи дискриминация да отпаднат от доклада.
 6. Аз избора съм си го направил, можех да стана професионален пианист (бях и съм доста добър), но през 1995 година предпочетох да си отдам живота ромската кауза, като голяма част от моите предци. Аз съм на страната на ромската общност. За разлика от другите, ти имаше възможност да присъстваш на събития през 2011 година, на които няма да се спирам в момента, тогава бях натискам да променя избора си, но НЕГО НАПРАВИХ.  Още съм в БГ и се боря с какво мога и доколкото мога срещу добре организирана и смазана машина.
 7. Да в момента се дискутира новата сделка за Европа, която е стойност 1 трилион и 300 милиарда евро. Единствените които повдигнаха темата са нашите партньори от РИО за роля и приноса на ромската общност в тази сделка. Вие сте в Европа, каква е вашата позиция? Ще изчакаме да мине периода и след това ще се оплакваме ли? Или ще имаме позиции? Колкото повече консолидирани позиции, толкова по- добре. 
 8. Аз търпя критики Орхане, когато са конструктивни. За разлика от много други, аз има какво да покажа. Но, в момента е важно да насочим енергията си в правилната посока по важни теми, а те са:
 9. Новата сделка на Европа- мястото и ролята на ромската общност
 10. Антикризисният план в БГ- мястото и ролята на ромската общност
 11. Стратегията на ромите в БГ- да се гарантира ефективността и ясното финансирането ( не за мен, а за ромски политики)
 12. За БГ предстоят важни избори
 13. Предстои преброяване

Това са събития, които имат отношения към следващите 10 години за ромската общност. След това, може да се правим на експерти,

 • Работим в тази среда, защото, това е средата, която трябва да променим. Тук са ромските квартали. Тук хората се срещат дискриминацията всеки ден. Тук хората няма достъп до мерки и политики. Тук хората не получават възможност за реализация. Тук младите хората не виждат перспективи за своето бъдеще.
 • ДА, продължавам да твърдя, че Ромската диаспора има изключително важна роля за развитието на ромското движение, както и в исторически план диаспората при българските революционери (ти си историк). 
 • На въпроса за индикатори, да за да е успешна една стратегия, тя трябва да има ясни индикатори, за да се проследи ефективността, и ясно финансиране (до този момент, българското правителство не е заделило никакви средства за тази тема, разчита се основно на финансиране от ЕС). Добре е да изгледаш изводите на Красен Станчев в предаването ни.

Николай Кирилов, Постоянна ромска конференция

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването