fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

В продължение на години безотговорни политици покриваха корупцията, злоупотребата с власт, изборните измами, сенчестите сделки зад затворените врати и систематичното ерозиране на възможностите за контролиране на властта от гражданите. Опитите за прикривания имаха много различни форми, но една от основните форми е подбуждането на скандали и увеличаване на междуетническото напрежение между етнически българи и роми. Примерите за нападения срещу ромите в Габрово, Асеновград, Монтана, Войводиново, Стара Загора и други бяха прикритие, за да отвлекат вниманието на обществеността от онези проблеми от които България страда.

Ромите винаги са искали да споделят отговорността за подобряване на междуетническите отношения и ситуацията, в която живеят ромите в България, но нашите гласове не са чути, защото сме изключени от административни структури на политиката на местно, регионално и национално ниво, които правят политики за нас, без нас, политически партии, манипулиращи и злоупотребяващи с ромски гласоподаватели, публично пространство и медии, които са претоварени от език на омразата.

След повече от 65 дни от протестите става ясно, че гражданите не са чути, не бяха предложени конкретни решения и нараства усещането, че политическата криза е интензивна и ескалира напрежението в обществото.

Като граждани на България, ние призоваваме всички страни да насочат вниманието си към:

  1. Ясен кризисен план, свързан с преодоляването на последиците от Covid-19.
  2. Бюджета на България за следващата година и планиране на използването на средствата от ЕС за следващия финансов период
  3. Укрепване на механизмите за борба с корупцията с по-висш обществен и граждански контрол
  4. Гарантиране на свободни и честни избори 

Ние от Постоянна ромска конференция сме готови да поемем нашата отговорност в тези политически решения. Това е важно за по-добра България и по-силна Европа.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването