fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Днес, 16-ти септември, стана ясно, че се удължава срокът, в който гражданите на България ще могат да се преброят онлайн – до края на месец септември. 

Освен това днес Националният статистически институт откри център за съдействие по въпроси на преброяването за граждани и преброители. Пункта е открит в сградата на НСИ в София. Освен информация, полезна за преброителите и контрольорите, гражданите на София ще могат да се преброят електронно на място на лаптопи и таблети, осигурени от института.

Ние от Постоянна ромска конференция приветстваме решението на НСИ за разкриване на помощни центрове за онлайн преброяване, предложение, което отправихме по време на съвместните ни срещи. 

В същото време откриването на един единствен помощен център за цялата страна е изключително недостатъчен, особено за всички онези граждани, които изпитват техническа затрудненост или нямат необходимата дигитална структура в техните квартали, особено в изолираните ромски такива.  

Такива центрове ще бъдат от изключителна полза в населените места и ромски квартали където липсва дигитална инфраструктура (достъп до Интернет, компютър, лаптоп и таблет), а техническата подкрепа на място при попълване на формуляра за онлайн преброяване ще улесни огромен брой хора. (по данни на НСИ за първите 9 дни 39 000 души са потърсили подкрепа). 

НСИ носи пълната отговорност да организира и проведе преброяването, като обхване всички българки граждани във всеки един край на България.

Нека направим гласът на всеки българин наистина да е важен в преброяването, като се осигури достъпно онлайн преброяване в населените места и ромски квартали, които традиционно са без достъп до дигитална инфраструктура. 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването