fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Скандали разтресоха обществото ни през последните месеци. От месец граждани се борят за справедливост, законност, разделение на властите и истинска демокрация. Гражданите настояват да се премахнат политически и икономически зависимости, за да може всички заедно да преодолеем последствията от пандемията.

Днес станахме свидетели на добре познатото ни отношение спрямо ромската ни общност – поредните принудителни евикции. В същото време бяхме и свидетели на светкавична реакция и мобилизация от страна на властимащите за прикриване и моментално разрешаване на случаите на незаконно строителство, касаещи политически елити в страната. Такава (реакция и мобилизация за адекватно справяне с проблем) днес в Стара Загора няма. Няма и желание за разрешаване на проблем в жилищната политика на страна ни, за който алармирахме ние и десетки организации през последните няколко години. Днес в Стара Загора 97 ромски семейства ще останат без дом. 

Тази практика на принудителни евикции спрямо ромската общност се използваше и продължава да се използва за кризисен ПР при големи корупционни или политически скандали на национално ниво. Днешният случай го доказва отново. 

Ние категорично не приемаме евикциите като единствена форма и мярка за справяне с незаконното строителство. 

Необходима е държавна жилищна стратегия и политики, които са адекватни и достатъчно гъвкави за различните случаи. 

В момента пред нас стои една добра възможност – Европейската общност ще подкрепи България в усилията за преодоляване на последствията от пандемията с над 29 милиарда евро. Планират се както след-кризисните мерки, така и следващият програмен период. 

Тук трябва да се отбележи, че проблема не е в липсата на средства, а в липсата на резултати, което в много случаи се дължи на не добро планиране, корупционни практики и проформа консултативен процес. 

В този исторически момент за Европа, политическите елити не може да се оправдават, че няма средства, че няма възможности. Ние твърдим, че възможности има за разрешаване на жилищния проблем, необходим е нов политически дневен ред, в който интересите на гражданите са на първо място. Необходими си мерки и политики с ясно формулирани резултати, обърнати към гражданите, а не захранващи политическата корупция в страната и в Европа. 

Повече от всяко са необходими консолидирани усилия за преодоляване на последствията от пандемията в секторите икономика, образование, сигурност, жилища, без да се оправдаваме, че липсват средства. 

Лидерството на ЕС на една от последните срещи, организирани от ПРК и мрежата ни от партньори в 12 държави, в лицето на г-н Сасоли (председател на Европейския парламент), Клара Добрев (зам.-председател на Европейския парламент), Вера Йоурова (зам.-председател на Европейската комисия), Хелена Дали (европейски комисар, отговарящ за равенството) и европейски депутати демонстрираха своята готовност за нов подход към проблемите, касаещи ромската общност, като категорично заявиха позиция, че развитието на Европа е тясно свързано с развитието на ромската общност в Европа. 

Време е българските политически елити да осъзнаят, че без развитие на ромската общност, без адекватни политики за и с ромската общност, не може да говорим за развитие и преодоляване на последствията от настоящата криза.

1 Comment

  • Тодор
    Posted August 9, 2020 6:29 pm 0Likes

    Ще взема да заплача, че са съборили няколко цигански куптора. Постренни незаконно, на държавна земя и то в парк. Утре ще ми се правите на еколози, а днеска ви пука за етност, които не желае да живее според законите в България! Те се поставят над всяка власт и законност, а на мен не ми пука за тази измет криминална!

Leave a comment

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването