fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

През последните няколко години на българската политическа сцена се случиха явления, които не бяха познати на повечето граждани от новото поколение. Сериозните антиправителствени протести, разпространяване на звукозаписи и снимки на премиер на една държава, създаване на една четворна коалиция от различни политически формации, които са различни в идеологически аспект и излъчване на правителство от тях са само част от причините, които гарантират нестабилноста на управлението.  

Успешният вот на недоверие вече е неоспорим факт за съвременната история на България. Тази новост в историята засилва тенденциите за хаос и криза в политически аспект, които така или иначе съществуваха. А какво означава това за нас ромите!? Дали по някакъв начин този политически хаос ще се отрази върху нас или ще продължи, както е било до сега? По време на предполагаемите предсрочни избори дали пак ще сме вървящи бюлетини за гласове? Това са част от основните въпроси, които би трябвало да вълнуват нашата общност.  

Предполагаемият сценарий за ромската общност е същият, който е бил и в предишните предизборни кампании в миналото. Това се изразява в обещания, известните”20 лева” и банкети организирани от бъдещи народни представители, които в качеството им на членове на законодателния орган са правели и ще правят всичко възможно, за да прегазят посланието „Купуването и продаването на гласове е престъпление!”  

Неоспорим факт е, че участието на ромите в изборния процес не е равноправно. Това е последствие от проблема, че диалог между политически формации и ромска общност има само по отношение на гласове, а не по реални проблеми касаещи бъдещето на общността.  

Неоспорим факт е, че политическите формации се възползват от ниската образованост и информираност сред ромите. Това е последствие от проблема, че същите политически формации, когато излъчат правителство и поемат управата на държавата не предприемат необходимите мерки и не прилагат правилните политики за приобщаване и овластяване на ромската общност.  

За да се предотвратят тези дългогодишни и всеизвестни проблеми, ние като роми трябва да се обединим и да подкрепим само и единствено тези, които ще бранят интересите на нашата общност и ще прилагат политики, които ще бъдат от полза.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването