fbpx
Skip to content Skip to footer
Петиция

RomaRemember

Липсата на признание за Холокоста над роми и синти отразява дългогодишната дискриминация срещу роми и синти в Европа.

1

По повод отбелязването на възпоменателния ден на ромския Холокост призоваваме българското правителство да:

  • Признае официално 2-ри август за официален възпоменателен ден на Холокоста за роми и синти;
  • Изгради, почита и запазва паметници и паметни места, посветени на жертвите на роми и синти от Холокоста;
  • Инвестира в музеи, изследователски центрове и други институции, посветени на холокоста на ромите, историята на ромите и ромската култура;
  • Включи историята и културата на ромите в учебни програми и учебници;
  • Признае антиджипсизма като специфична форма на расизъм, насочен към ромските общности и адаптиране на различни превантивни и реактивни инструменти за борба с него.

Да останем силни и единни и не само да помним, а трябва и да действаме. Без вашата подкрепа ние не сме в състояние да продължим и да се борим за благополучието на ромската общност. Разпространете, така че повече хора да разберат за петицията на всички, които познавате!

#RomaRemember!

#RomaRemember

На 2 август 1944 г. останалите 4300 роми и синти, затворени в германския нацистки концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау, са били убити от войниците на SS в газови камери. Всяка година на този трагичен ден роми и синти по целия свят се събират, за да отдадат почит на над 500 000 роми, които са били убити в лагери, полета и немаркирани окопи в цяла Европа по време на Втората световна война.

До днес Холокостът над роми и синти все още не е част от канона на европейската история и остава до голяма степен неизвестен. Въпреки декларацията от 2015 г. за обявяването 2 август за Европейски ден на паметта на Холокоста на ромите от Европейския парламент, много европейски правителства не признаха официално историческите факти и общата историческа отговорност. Повечето страни нямат специални паметници на ромските жертви. Има малко музеи, по-малко изследователски центрове и образователни институции, докато в същото време обектите на Холокоста над роми и синти остават до голяма степен не запазени.

Липсата на признание за Холокоста над роми и синти отразява дългогодишната дискриминация срещу роми и синти в Европа. Всъщност същите механизми, довели до унищожаването на синти и роми, съществуват и днес в обществото. Престъпленията от омраза и реч на омразата, полицейска бруталност, принудителните евикции, училищната сегрегация, лошите жилищни условия, дълбоко вкоренените предразсъдъци и дехуманизацията на ромите са сред многото прояви на широко разпространен антиджипсизъм. Антиджипсизъма остава последната широко приета и пренебрегвана форма на расизъм в Европа и с нарастващата радикализация и разпространението на десните движения антиджипсизма се засилва.

Признаването на ромската история е от решаващо значение не само за справедливостта и достойнството на загиналите по време на Холокоста, но и за борбата с широко разпространения антиджипсизъм. Ромите са неразделна част от европейските и национални истории и култури. Обитавайки Европа от векове, ромите допринасят еднакво за развитието на националните общества, истории, култури и ценности. Ромите се сражаваха рамо до рамо с други войници в защита на своите страни. Ромите продължават да допринасят за икономическия, социалния и културния живот на своите държави. Но въпреки вековното им присъствие и участие в обществото, днес заслугите на ромите пред европейските нации все още не са признати. Историята и културата на ромите отсъстват в учебните програми, сякаш никога не са съществували.

По повод отбелязването на възпоменателния ден на ромския Холокост призоваваме българското правителство да:

¥ Признае официално 2-ри август за официален възпоменателен ден на Холокоста за роми и синти;
¥ Изгради, почита и запазва паметници и паметни места, посветени на жертвите на роми и синти от Холокоста;
¥ Инвестира в музеи, изследователски центрове и други институции, посветени на холокоста на ромите, историята на ромите и ромската култура;
¥ Внедри историята и културата на ромите в учебни програми и учебници;
¥ Признае антиджипсизма като специфична форма на расизъм, насочен към ромските общности и адаптиране на различни превантивни и реактивни инструменти за борба с него.

**вашият подпис**Петицията е част от международна колективна инициаитива, която се провежда в 12 държави
6 подписи = 0% на целта
0
10,000

Споделете с ваши приятели:

   

Последно подписали
6 ANtoaneta I. Montana Bulgaria авг. 09, 2020
5 Марина . sofia Bulgaria авг. 08, 2020
4 Rossina P. Sofia Bulgaria авг. 02, 2020
3 Atanas s. kamen Bulgaria авг. 02, 2020
2 Михаил . Сливен Bulgaria юли 26, 2020
1 Емил . София ?? юли 25, 2020

Постоянна ромска конференция © 2020. All Rights Reserved.