fbpx

Парламентът на Андалусия официално призна ролята на ромската общност в създаването на фламенкото

Парламентът на Андалусия официално призна ролята на ромската общност в създаването на фламенкото

На 5-ти март беше прочетена институционална декларация, разработена и предложена от групата за проучване Berno Strategies. Тя бе одобрена от андалуския парламент и подкрепена от петте парламентарни групи. 

Въз основа на декларацията андалуския парламент предложи закон, който да признае, защити и отдаде значение и ролята на ромската общност в създаването на фламенкото. 

Това е огромен успех на нашите братя и сестри в Испания. Въз основа на историческата борба на ромите в Испания, Berno Strategies успя да срине всички бариери и да мобилизира подкрепа, институционалната декларация да бъде приета от парламента на Андалусия за признаване на ромската култура и ромите като основни създатели, вложители и предаватели на фламенкото. Този успех ще има огромно влияние върху правните, академичните, политическите и икономическите реформи около фламенкото. Най-важното е, че тя създаде основа, за да върне фламенкото там, където всъщност принадлежи - на ромската общност. Опре Рома! - сподели в социалните мрежи Менсур Халити, директор на програма Демокрация и Роми към Отворено Общество.

Освен това, една от основните цели е включването на предмета „Фламенко“ в образователната система в Андалусия, ангажимент, който вече е поет на ЮНЕСКО.

Включването на „Фламенко“ като официален предмет в андалуската образователна система означава подготовка на учебници и сътрудничество с ромски артисти, които да предадат знанията си по време на учебните часове. Ромската общност има централна роля за създаването на фламенко.

Законът ще има за цел да защити ромското население, признавайки ги за един от основните създатели на фламенко в Андалусия.

Фламенкото е ключово за идентичността на ромската общност (gitano) в Испания, която изигра съществена роля в неговото развитие.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.