fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Решението за блокиране на съдебно решение относно ромската сегрегация подчертава защо лидерите на ЕС трябва да се противопоставят на властелина на Унгария.

Желико Йованович е директор „Roma Initiatives Office“ към  „Open Society Foundations“

Виктор Орбан извежда кампанията си за пълен контрол над Унгария на ново ниво.

Унгарският премиер обяви миналия месец, че правителството му ще блокира съдебно решение за даване на обезщетение на ромските деца- жертви на училищна сегрегация в град Gyöngyöspata.

Унгарците, твърди Орбан , “никога няма да приемат да дават пари за нищо.” Истинските жертви, твърди той, са не-ромските ученици в града.

Последиците от изявлението на Орбан далеч надхвърлят съдбата на ромите в Gyöngyöspata и останалата част от Унгария.

[blockquote text=”Fidesz, ранени от победите на опозицията в Будапеща и други важни места на последните избори, сега се притесняват, че може да загубят властта. ” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#c70808″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#de0707″]

Досега Орбан и неговата управляваща партия Fidesz се задоволяваха с противопоставяне на фабрикувани външни врагове – Европейския съюз, Джордж Сорос, мигрантите – с цел да затегнат хватката си върху лостовете на властта. Сега фабрикуват врагове сред собствените граждани на страната си – и раздвижването на анти-ромския расизъм е може би най-лесният метод, който биха могли да изберат.

Този срамен епизод ще бъде поучителен в това докъде ще стигне режимът, за да запази властта си върху Унгария. Орбан казва на практика, че всеки път, когато жертвите на незаконни или престъпни действия спечелят в съда, правителството ще определи дали решението е правилно, дали трябва да има обезщетение и как трябва да бъде предоставено.

[image_hover image=’https://romastandingconference.org/wp-content/uploads/2020/02/DANCE-STATION-4.png’ hover_image=” link=’https://m.me/romastandingconference.org’ target=’undefined’ animation=’undefined’ transition_delay=”]

След като режимът създаде прецедент за надмощие над съдилищата, всеки, който не е угоден на властите, няма да има права, а тези които са угодни, дори и да са престъпници, ще бъдат защитени.

Орбан също обяви планове за провеждане на „национална консултация“ относно решението на съда – тактика, която той е използвал и преди, когато изпращаше силно подвеждащи въпросници относно вижданията на Джордж Сорос за миграцията в опит да го дискредитира.

В отговор на този ход, ромски граждански лидери организираха мирен протест, като излязоха по улиците на Будапеща, призовавайки правителството да зачита правата на ромите.

Над 4500 души групи за граждански права и ромски семейства изразиха недоволството си пред сградата на парламента в Унгария.

Ходовете на режима се пораждат от страх. Fidesz, ранени от победите на опозицията в Будапеща и други важни места на последните избори, сега се притесняват, че може да загубят властта.

След десетилетие под управление на Орбан, унгарските граждани започват да задават въпроси, на които правителството би предпочело да не отговаря: Защо исторически голям брой унгарци са напуснали страната? С какво унгарците са заслужили бързото влошаване на обществените здравни услуги? С какво унгарските деца са заслужили образователна система, която през последното десетилетие падна от 37-а на 96-а позиция от 138 страни, класирани от Световния икономически форум?

И така, режимът сега взема страница от наръчника на Jobbik, крайнодясната унгарска партия, която се стреми да трупа власт, като атакува ромите.

Jobbik написа този наръчник преди около десетилетие, експлоатирайки гнева и безпокойството на хората, породени от финансовата криза, превръщайки ромите в изкупителна жертва и използвайки дълбоко вкоренени стереотипи.

Тези усилия разпалиха омраза към ромите и доведоха до това униформени паравоенни формирования да маршируващи през ромските общности. Крайно дясно мотивираните убийства на шест роми, включително Robert Csorba – малко дете, бяха трагични, но не предизвикаха промяна в отношението към ромите .

[blockquote text=”Омразата няма място в европейския начин на живот.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#ba0707″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#ba0707″]

Методите на Орбан са още по-смразяващи предвид крайната дясна заплаха, която се издига навсякъде около него. “Расизмът е отрова”, с основание заяви германският канцлер Ангела Меркел след последната крайно дясна терористична атака в нейната страна, при която загинаха 10 души в Hanau – няколко от които се съобщаваха, че са роми.

По време на многохилядния протест в град Ханау, Германия срещу расизма и ксенофобията по повод терористичния акт, при който загинаха 11 души, като трима от тях са от ромски произход.

И въпреки това, когато става дума за Унгария, действията на Меркел противоречат на нейните думи. Канцлерът е най-мощната фигура в Германия, нейният Християндемократически съюз и дясноцентристката Европейска народна партия – всички те все още работят с Орбан и позволяват на ЕС да продължи да финансира режим, който играе със същата „отрова“, която доведе до трагедията в Hanau.

Това дава на членовете на германския политически и индустриален елит стимули да работят със и във Унгария – ефективно овластявайки Орбановата авторитарна кампания на омразата.

Много може да се направи, за да се промени това, докато все още имаме средства. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се замени политическото лицемерие с морална яснота. Както Виктор Орбан, така и крайнодесните терористи твърдят, че защитават „начина на живот“ – както прави новата Европейска комисия, която включи за първи път и комисар за „насърчаване на нашия европейски начин на живот“.

Европейските лидери, включително Меркел и председателят на Комисията Урсула фон дер Лейен, трябва да уточнят , че тяхното определение за европейския начин на живот не е същото като това, популяризирано от Орбан и други политици с подобно отношение като италианския крайнодесен лидер Матео Салвини. Омразата няма място в европейския начин на живот.

[blockquote text=”Политическите лидери трябва да реагират на крайнодесния тероризъм със същата сила и решителност, която използват в отговор на терористични актове, извършени в името на исляма. ” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#c70808″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#c70808″]

Не е достатъчно, както предложи Съветът на Европейския съюз, „да се създаде по-добър преглед на ситуацията“ и „да се разработят и споделят добри практики“. Крайнодесният тероризъм се е утроил през последните пет години. В дебатите за политиките на ЕС трябва да се разглежда сериозно като фактор – политиките, които подклаждат расистки терор.

Освен това Европейската народна партия трябва да изгони Fidesz от своето семейство. Задържането на Fidesz в рамките на най-голямата про-европейска политическа сила не подобрява състоянието на унгарската демокрация.

ЕС също трябва да спре да предоставя средствата, захранващи корумпираната и расистка машина на Fidesz . Ако не се предприемат такива действия, думите няма да имат стойност, когато следващите убийствата се случат.

Fidesz пречупва всяка социална и институционална проверка на източника на тяхната сила и всички знаем докъде води това. Израснах при режима на Слободан Милошевич в Сърбия, където катастрофалните последици от тази диктатура ще продължат поколения.

„Прозорецът на възможностите“ за Унгария може все повече да се свива, но това не бива да е повод за пораженчески мисли. Ако ромите можаха да поведат хиляди хора на протеста миналата неделя, тези с много повече власт могат да използват това, за да помогнат на Унгария отново да се превърне в истинска демокрация.

Преведено от: Politico.eu

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването