fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОРГАНИЗИРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ СРЕЩУ РЕЧТА НА ОМРАЗАТА. НА ФОНА НА ТОВА ИНСТИТУЦИЯТА ПОКАЗВА ПОЧТИ НУЛЕВА СЕНЗИТИВНОСТ КЪМ ПРОБЛЕМА.

„Дела трябват, а не думи“, перифразира главният прокурор Иван Гешев мислите на националния герой Васил Левски по време на международната конференция срещу речта на омразата, проведена на 05.12.2022 г. в София под надслов „STOP HATE SPEECH“. „Отговорност и чувствителност към виковете на потърпевшите трябват, а не само официалности“, бих продължил аз. Конференции, симпозиуми и официални форуми са нещо ценно, което може да популяризира проблема, да призове масово към внимание и реакции, но трябва ли да дочакваме тези инициативи на високи управленски нива, за да се случи навременно онова, което ние – гражданите, искаме, а именно да живеем в едно справедливо  единно и солидарно общество.  

Не е ли по-ценно и важно да се чуят навреме призивите за намеса на институциите в случаи на публично призоваване към дискриминация, включително от лидери на политически партии и организации през последните години в България. Противодействието на опитите за погазването на човешките права чрез омразно слово на базата на етнически признак, при все че сме 15 години политическа част от най-цивилизационното и правно развито междудържавно единство – Европейски съюз, трябваше отдавана да бъде в ежедневните дела на министерства и  институции, без да е необходимо да се организират нарочни конференции или да се пилее време в очакване на узряване.

По притеснителното, обаче не е това, че Прокуратурата организира такова събитие, а това, че години наред институцията показва почти нулева сензитивност към случаи на проповядване и подбуждане към дискриминация, особено спрямо ромска общност. Не са далечни годините, в които се случи следното: 

Това, разбира се са само една малка част от случаите на публично проповядване и подбуждане към дискриминация спрямо ромската общност. Тези случаи останаха несанкционирани. Останаха в сянка, така сякаш нищо не се случило. Аз обаче, смятам, че това не е редно. Не, не може да е редно да наричаш човешки същества „животни”, „боклуци”, „мангали” и „получовеци“ и това да остане в сянка, така сякаш нищо не е казано, защото думите са оръжие, толкова опасно колкото и огнестрелните, защото те пак водят до наранявания, вярно не на тялото, но на достойнство, което всички имаме, без значение с какъв етнически произход сме. 

А всички сме свидетели, че такива думи водят до по-страшни дела, като в случая в Гърция, където 16 годишно момче от ромски произход беше застреляно от полицай, в следствие на което почина. 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването