fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Тази седмица искам да Ви разкажа от първо лице за едно момче, обичащо предизвикателствата.

Генади Иванов – роден на 27 май, 2002 г. от село Долни Цибър, Северозападна България. В момента е в 12 клас на ПГХЗ “Дмитрии Иванович”, град Лом, с профил икономика и мениджмънт. Три поредни години той е пълен отличник и е активен не само в училищния живот, но и в спорта. Футболът е негова страст от малък. 

От ноември, 2019 г. е студент във вътрешната програма на Софтуерния Университет – SoftUni, със специалност „Софтуерно инженерство“, тъй като от малък има интерес към компютрите.
Именно затова взема изпитите си с пълно отличие и продължава да се усъвършенства в тази сфера. 

“Родителите ми винаги са ме подкрепяли в желанието си да се самоусъвършенствам и съм изключително благодарен, че за семейството ми образованието е на първо място.” 

Генади има много и различни хобита, като негова страст от ранна детска възраст е спорта. Има множество спечелени награди от първи места по футбол, тенис на маса и лека атлетика – 
не само в страната, но и в чужбина. 

“Заради спорта имам спортна злоба, която ме нахъсва и мотивира да постигам всяка моя цел. Не се примирявам със загубата, но гледам винаги да извлека полезното от всяко нещо, с което се захвана. Уча се от грешките си и се старая да ги отстраня.”

От малък обича също и шофирането. Споделя, че това го успокоява и го кара да се замисля за много неща и още с навършването на своето пълнолетие, получава свидетелство за управление на МПС, без нито една наказателна точка. 

Харесвам и уважавам точните хора, директните хора. Тези, които биха ми казали горчивата истина в очите

” Обичам да пътувам, да опознавам света, да научавам нови неща, да се срещам с нови хора. Харесва ми да бъда добър пример за околните, да помогна на всеки с каквото мога. Предпочитам всичко да е както трябва. Или както казва един приятел: “Всичко да е точно”. Харесвам и уважавам точните хора, директните хора. Тези, които биха ми казали горчивата истина в очите.”

Успехите, с които се гордее са покорените върхове, посадени от постоянството на неговия труд и подкрепата на родителите си. 

Участвал е и в различни театрални постановки на театър “Цвете”, свързани с традициите на ромската общност и тяхното опознаване от околните. 

Временно изпълнява длъжността “учител” в мероприятието „Местно младежко самоуправление за един ден“, по повод деня на Европейския съюз и усеща това като призвание, затова продължава тази дейност, като помага на свои съученици при затруднение с учебния материал. 

Друга негова страст са танците. Играе народни танци от 9 годишен и е водещ танцьор на всички училищни, общински и читалищни мероприятия. 

Младото момче често усеща тежестта, която е трябвало да носи, заради цвета на кожата си, но това не го спира към стремежа си за знание. А напротив – неговата мотивация се усилва все повече и повече с всеки ден. 

Генади участва в редица училищни мероприятия, като например залесяването на Обединено училище “Христо Ботев”, село Долни Цибър, почистването на училищния двор и две поредни години е част от доброволческия състав на инициативата “Да почистим България за един ден”. Участва също и в благотворителен концерт в неговото село, свързан със събирането на средства за нов облик на школото, в което и до днес малчуганите се възхищават на прекрасния му интериор. 

Участва също и в проекта „Код Успех“, в който подобри значително английския си език, както и комуникативните си умения и в момента е на ниво „B1+“, като продължава своето развитие и до днес. 
Бeше лидер на малка група в град Банско на лагер за придобиване на лидерски умения на МФ “Арете” – фондация, подкрепяща ромската общност в развитието и потенциала на деца от ромски произход. 

“Посланието ми към ромската общност е никога да не крием същността си. Винаги ме натъжава факта, че някои от нас трябва да крият потеклото си, само за да избегнат дискриминацията, расизма и стереотипите спрямо нашия етнос. 

Генади Иванов

Една рубрика на Принцеса Иванова, която ни представя успешни млади роми в поредица от интервюта

Aвтор

Принцеса Иванова

Доброволец | Публикации

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването