fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1 Прекъсвайте и репликирайте расистки изказвания и реч на омразата, които клеймят цели групи от обществото по една тяхна идентичностна характеристика (гей, ром, комунист, турчин, бежанец, бременна жена, човек с увреждане и т.н.) – хората са много повече от една стигматизираща тяхна черта. Ваша професионална и етична отговорност е да не допускате престъпление в ефира си – дори да е платено участие. Демокрацията, правата на човека и човешкото достойнство са безценни.

2 Не канете апатични политически анализатори и социолози от типа “нищо няма да се промени”, “нищо не зависи от нас”, “няма какво да се направи”, “всички са еднакви”, “всичко е ясно”, “те се разбраха”…, не канете безперспективни говорители, които обезсърчават гражданите, а не ги насърчават. Ваша професионална и етична отговорност е да има съдържателен плурализъм, а не потискащ и угасяващ всеки лъч надежда ефирно дърдорене. Да, ситуацията не е “розова”, но не е достатъчно да се затворим в черупките си и да чакаме “освобождението” или да съществуваме като клетници, от които нищо не зависи. Народът на България не е стадо и може да прави достоен избор, стига да не бъде потискан по всевъзможни начини.

3 Създайте условия за сблъсък на идеи, но не и на хора. От медиите и журналистите (все още) в голяма степен зависи как и дали ще излязат хората да гласуват. Не подценявайте ролята си. Разследвайте купуването на гласове, а не само продаването. Стигайте до имена и сигнализирайте компетентните органи. Разследвайте и техните (без)действия. Давайте глас на всяка човешка и гражданска нужда. Много граждани не са компетентни икономисти, финансисти, военни стратези, образователни експерти, специалисти по социална политика и др. Но Вие имате отговорност да сведете до тяхното знание всички помпозни политически напудрени идеи – да ги пречупите през тяхното всекидневие. И да разбулвате измамата, лъжата, манипулацията по безкомпромисен начин. Ваша професионална и етична отговорност е да отсявате фактите от мненията.

4 Овластете българският гражданин. Но знайте, че над 200 хил. български граждани нямат лични документи и няма да могат да гласуват. Освен, че не гласуват – те реално и не съществуват за нито една институция. Ваша професионална и етична отговорност е да питате дали са създадени достатъчни условия всичи български граждани да упражнят правото си да гласуват.

Автор: Огнян Исаев

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването