fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Постоянната ромска конференция беше домакин на национален обществен диалог в София, за да насърчи конструктивен диалог и сътрудничество между политическите партии и ромската общност за справяне с проблемите, които са част от манифеста „Роми за честни избори“, който можете да намерите тук

Диалогът събра над 600 членове на ромската общност от цяла България и представители на политически партии и коалиции от „Български Възход“, „Движение за права и свободи“, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и „Зеленото движение“. Покана получиха и представители на политическите парти „ГЕРБ-СДС“ и „БСП“, който отказаха участие в диалога. 

Дискутираха се четири основни теми 1) Роми за социално сближаване; 2) Роми за икономическа стабилност и просперитет 3) Роми за по-приобщаващо образование ча устойчиво бъдеще и 4) Роми за честни избори и демократично управление. 

Диалогът между ромската общност и политическите лидери може да бъде гледан тук 

Диалогът е част от кампанията „Роми за честни и почтени избори в България“, която включва и местни срещи с ромската общност за търсене на решения и поемане на ангажименти за подобряване на живота на ромите от политическите лидери, участващи в изборите на 2-ри април 2023 г. Проведоха се редица срещи, най-вече в райони като Сливен, Твърдица, Раковски, Бяла Слатина, Буковлък, Луковит, Криводол, Разлог, Септември, Велинград, Пещера и Шумен за политическа промяна чрез прилагане на надпартийна стратегия за овластяване, насочена към предоставяне на информиран избор и генериране на подкрепа за ключови теми, поместени в манифеста на Постоянна ромска конференция.

Кампанията включва и инициатива за независимо наблюдение на изборния процес, което ще се проведе в 18 от 31-те многоизбирателни сред които Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Шумен, Видин, Ловеч, Монтана, Търговище, Разград, Сливен, Кюстендил, София, Русе и Добрич. 

Кампанията се стреми да сложи край на купуването на гласове, сплашването и измамите, които подкопават честността и легитимността на изборите.

Предстоящите избори в България са критичен тест за ангажимента на страната към демокрацията, върховенството на закона и приобщаващия политически процес. Всеки един вот е от  значение, така че нека се обединим, за да гарантираме, че гласът на всеки български гражданин ще бъде чут. 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването