fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Наброяване

Ромската общност в световен мащаб наброява над 15 милиона души, като държавите с най-голямо ромско население са: Египет (2 300 000 души); САЩ ( 1 000 000 души); Испания ( 1 000 000 души); Иран ( 760 000 души);  Бразилия ( 678 000 души); Румъния ( 621 000 души); Франция ( 500 000 души); Германия ( 500 000 души) и България ( 370 000 души); Ромската общност е най-голямото малцинство в Европа! 

Официалният брой на ромите е оспорван в много страни. Някои страни не събират данни на база етнически произход, в други ромите могат да откажат да регистрират своя етнически произход поради страх от дискриминация, или да са асимилирани и да не се идентифицират като роми.

Език

Ромският език е с Индо-арийски произход, което го прави единственият представител на тази група в Европа. Неговите корени могат да бъдат проследени до Санскрит. Въпреки връзката му със Санскрит, той споделя общи черти с Гръцки, Арменски, Персийски и местния език на държавата, в която е разположена ромската общност. Ромския език е припознат като малцинствен език в 8 държави – Финландия, Австрия, Германия, Унгария, Норвегия, Швеция, Нидерландия и Колумбия.

Произход

Въпросът по произхода на ромите е актуален и до ден днешен за изследователите. Първата теория за това от къде идват ромите е Египет, когато през средновековието хората са ги смятали за египтяни заради външните им черти. Тази теория няма силни доказателства, които да я подкрепят.

Втората теория за произхода на ромската общност е свързана със Северозападна Индия. На база лингвистични близости с Понджаби и Санскит, а след това благодарение и на ДНК тестове, за първоначален дом на ромската общност се смята областта Понджаб, Северозападна Индия.

Символи

Ромският флаг е международното знаме на ромите. То е одобрено от представители на различни ромски общности на Първия Световен Ромски Конгрес, проведен в близост до Лондон през 1971г. Знамето се състои от фон на синьо и зелено, което представлява небетo и земята. Друг елемент от знамето е 16-списното червено колело в центъра на знамето. То олицетворява непрестанното движение на ромите и е в знак на почит към флага на Индия, от където идват ромите.

‘Джелем, Джелем’ е песен, създадена от Жарко Йованович, често използвана като химн на ромите. След като изпитва от първа ръка жестокостта по време на Пораймос ( Ромският Холокост от Втората световна война), Йованович композира текста на песента ‘Джелем, Джелем’. Песента е приета като химн на ромската общност от делегатите на Първия Световен Ромски Конгрес, проведен през 1971г. В интервю, самият Йованович споделя, че заглавието на песента е ‘Opre Roma’.

Международен ден на ромите честваме на 8-ми април всяка година. Тази дата е избрана като международен празник на Първия Световен Ромски Конгрес през 1971г. На този ден се празнува ромската култура, като едновременно се обръща внимание и на проблемите, които среща ромската общност.

Приноси

Приносите на ромската общност за световната сцена са изключително много. Най-открояващи са танцът Фламенко в Испания, който е обявен за културно наследство от ЮНЕСКО; джазът в САЩ и Европа; ромската тематика се среща и в творбите на велики художници като Микеланджело и Рафаело; в една от най-известните оперни пиеси ‘Кармен’ главния герой е ромска жена. 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването