fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

НА ПРАГА НА ПОРЕДНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА – КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА НАС РОМИТЕ

Първият успешен вот на недоверие в новата история на България е факт! Защо се стигна до тук и какво означава това за нас ромите!? Какви са тенденциите и възможните сценарии за бъдеще? Това са въпросите, които си задаваме всички, въпроси, които вълнуват цялото общество, но особено много вълнуват ромската общност. Вълнението сред ромите e неслучайно, защото проблемите, трупани с години наред вече не търпят отлагане. Липсата на лични документи сред около 240 000 български граждани, които в по – голямата си част са именно роми, лошите жилищни условия, бедността, ниските образователни постижения, са само част от въпросите, които ПРК и много други граждански организации поставиха пред правителството на промяната. 

„Възстановяване на диалога с ромското гражданско общество“, това беше амбицията на правителството и в частност на Калина Константинова –  Вицепремиер по ефективното управление в кабинета в оставка. На първо четене изглеждаше, че този ход е показател за промяната по отношение и на политиката за ромите в България. Неоспорим факт е, че вицепремиера Константинова, стартира процес на диалог с  представители на НПО сектора и ромски експерти. Стартира процеса по финализиране на  Националната стратегия на Република България за приобщаване и участие на ромите 2021-2030. Процес, който беше завършен с приемането й на 05.05.2022г. 

Въпреки демонстрираната отвореност за предложения и сътрудничество, много от участниците останаха неудовлетворени от качеството на стратегията, това беше и един от показателите, че изказаните намерения всъщност ще се материализират трудно на практика.  Правителството не изпълни други две важни неща по отношение на ромската общност. Въпреки поетите ангажименти не се разреши проблема с улесняване на процедурите за издаване на лични карти на лица без адресна регистрация. Не се случи адресираната от години наред реформа в НССЕИВ. Един от ключовите въпроси, който се поставя години наред. Дали причините за това се крият в сложната международна обстановка или в сложните взаимоотношения в бившата вече четворна коалиция, можем само да гадаем. Но е факт, че проблемите остават и изгледи за разрешаването им в обозримото бъдеще няма. 

Като основен аргумент за излизането си от коалицията лидерът на ИТН Слави Трифонов, посочи несъгласието си по отношение на политиката спрямо Северна Македония и желанието й за членство в ЕС, без да изпълни исканията на България. Темата свързана с Македония години наред е въпрос, който различни политически партии, най – вече от националистическия спектър използват, за да печелят електорална подкрепа. Исканията на българските власти за признаване правата на българите живеещи в Северна Македония е въпрос на национален интерес. Равноправието, свободата, активното гражданско участие и просперитета, са сред основните ценности на ЕС, която всяка държава член и кандидат член на съюза трябва да защитава. Искаме да напомним на българското правителство и политическите партии, че е редно когато се отправят искания за повече права на българското малцинство в Северна Македония, е редно да се има в предвид, че е важно да се осигурят спазването на правата на малцинствените общности и в България. Едва когато е осигурено равноправното участие в обществено – политическия живот и за ромите в България, страната ни ще има достатъчно аргументи да отправя подобни искания и към страни със статут на кандидат-членки. 

В настоящата политическа ситуация в България, най – вероятният сценарий ще бъде насрочване на предсрочни парламентарни избори. Искаме да призовем всички политически партии, които желаят да бъдат част от следващото народно събрание, да не допускат грешките по отношение на политиката за ромите на предходните правителства. Необходимо е диалогът на ромската общност да продължи и да бъде разширяван непрекъснато. Необходимо е да се предприемат конкретни стъпки по разрешаване на проблемите, спъващи равноправното участие на ромската общност в обществото. Необходимо е да се създадат необходимите държавни и обществени структури, които да генерират ефективност на политиките.

А ние ромите, е необходимо да бъдем активни и последователни в позициите си, без значение от това кой ще бъде в следващото народно събрание. Необходимо е да загърбим идеологическите си различия и да се водим единствено и само от интереса на общността ни. Ромската общност трябва да се мобилизира на следващите избори и да не позволи националистически формации да получат достатъчно подкрепа, която може да ги направи част от следващия парламент.

Автор: Кадрин Хасанов

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването