fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ромски активисти виждат паралели с Джордж Флойд

Мъж от ромски произход умира, след като чешката полиция коленичи на врата му и твърди, че наркотиците са причинили смъртта му. Ромски активисти виждат паралели с Джордж Флойд

В социалните мрежи масово се разпространяват видеоматериали от Теплице, Чехия, от полицейска интервенция срещу млад ром, който по-късно умира в извиканата на място линейка. Членове на ромската общност сравняват смъртта му със смъртта на Джордж Флойд, чернокож мъж, който беше убит от полицията в САЩ миналата година.

Един от намесилите се полицаи в продължение на няколко минути е коленичил върху врата на ромския мъж. По-късно младият мъж умира в линейката, извикана на мястото на инцидента от полицията.

Полицията твърди, че намесата им не е причина за смъртта, а че причината за смъртта са наркотиците, които ромът е употребил. Михал Мико, директор на организацията “Романонет”, написа в интернет, че това, което показва видеото, е “върхът на бруталността”.

Михал Мижигар, ромски студент по история и ромски изследвания, който през 2019 г. получи наградата Aspen Central Europe Leadership Award от Aspen Institute Central Europe, коментира, че кадрите показват “Ромският поток днес в Теплице!” Като припомни нападението над ромски деца в летния лагер, ръководен от ромската музикантка Ида Келарова, и смъртта на ром в полицейски арест в пицария в Жатец, той добави: “Чувствам се истински безсилен и тъжен. Това не е първият случай.”     

На кадрите, разпространени в социалните медии, се вижда как трима полицаи се намесват срещу млад ром, който продължава да се опитва да се измъкне от тях. Единият служител държи краката на мъжа, а другият след това коленичи на врата му в продължение на няколко минути. 

Трети полицай помага на мъжа, който крещи, да му сложи белезници. На кадрите се чува как няколко роми, които са случайни минувачи, коментират намесата.

Снимки от видеото, което беше разпространено в социалните мрежи в неделя, 20 юни 2021 г. Млад мъж от ромски произход е починал след намесата на полицията. (Снимка: Facebook, колаж: Romea.cz)
Снимки от видеото, което беше разпространено в социалните мрежи в неделя, 20 юни 2021 г. Млад мъж от ромски произход е починал след намесата на полицията. (Снимка: Facebook, колаж: Romea.cz)

“Задушават го” – чува се женски глас. “Това е тяхна работа”, казва мъжки глас, който защитава намесата на полицията.

“Останете долу, не ставайте”, съветва друг ром. Според говорителя на службата за спешна помощ в Устецка област Прокоп Воленик е било съобщено за сбиване между двама наркозависими, които по това време са били под въздействието на наркотици.   

“Когато полицейският патрул пристигнал на мястото, единият от мъжете избягал, а другият бил задържан от полицаите и му били поставени белезници”, заяви говорителят на полицията Вероника Хишлерова пред таблоидния информационен сървър Blesk.cz. Служителите извикали линейка, тъй като арестуваният мъж бил под въздействието на наркотици.  

“След това той умира в това състояние”, казва говорителят на полицията, като отхвърля тезата, че намесата на полицията е причинила смъртта на мъжа. Според бившия британски полицейски служител Петр Торак, MBE, ромски емигрант от Чешката република, въпреки че е твърде рано да се правят заключения, ситуацията му напомня и за смъртта на Джордж Флойд.  

“От видеозаписите се вижда, че още един човек е загинал вследствие на полицейска намеса. Това ли е чешката версия на случая “Флойд”? Ще следя внимателно разследването и се надявам, че ако се установи, че полицаите са виновни, чешката правна система и цялото общество ще осъдят тази полицейска бруталност и ще потърсят отговорност от полицаите”, каза Торак.  

Членът на ромската общност Емил Ворач, директор на организацията Khamoro, призова за протести срещу полицейската бруталност в отговор на този инцидент. “Никой, дори полицейските части, няма право да се намесва с непропорционална сила, която води до загуба на живота на човек скоро след това, дори на човек, който може да е наркозависим или да има други негативни, патологични наклонности. Не трябва ли обществото да може да бъде сигурно, че полицейските части ще се намесят професионално и пропорционално?” – пита той и призовава всички, които са обезпокоени от подобна бруталност, да предприемат действия:  “Нека най-накрая да вдигнем глави и да обединим усилията си, най-малкото в тези ситуации”.

Източник: romea.cz
ФОТО: Фејсбук, колаж: Romea.cz

България е демократична страна и споделя ценностите за зачитане на човешкото достойнство. През последните години ние забелязваме, че широко се разпространяват вредни процеси в нашето обществото – дясноекстремистки нагласи, които подкопават не само демокрацията, а и основите на съвместното ни съществуване. Сред българското население масово са разпространени негативните стереотипи към ромите. Ромите са най-мразената етническа група в обществото и това се наслагва от идеологиите на расизма, чиито вектори са крайно-десни, но също националистически десни и леви организации и представляващите ги интелектуалци.

В цялостните нагласи в обществото се наблюдават крайно десни тенденции, които осигуряват благоприятна среда за расистка пропаганда. Бруталното политическо говорене и поведение в последните години доведе до систематично унижаване на човешкото достойнство на ромите. Антиромските нагласи в България са постоянно най-високите в Европа. Последното проучване от 2020 година установи, че 82,3% от българите не биха приели ромите като съседи, 90,6%предпочитат да нямат приятел от ромски произход, по-малко от 1% от българите са склонни да встъпят в брак с лице от ромски произход и над 47% биха предпочели да не живеят в една и съща държава с роми. Сред българската общност преобладават схващанията, че негативните явления като безработица, насилие и престъпност са по вина на ромите.

Антиромските нагласи са пречка в усилията за насърчаване на равенството и изграждането на демократична и правова държава, равноправен член на ЕС.

Структурните антиромски нагласи трябва да спрат. Антиромските настроения са основната причина за социалното изключване на ромите. Необходимо е да се създадат мерки, гарантиращи равен достъп до жилищно настаняване, образование, здравеопазване и заетост. България се нуждае от ефективни антидискриминационни политики, за да преодолее тази несправедливост към ромите.

Политическите партии и коалиции, които се явят на предсрочните парламентарни избори, както и новото правителството трябва да:

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването