fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Михаил Рангелов е на 20 години от град Сандански. Завършва средното си образование с професия “Машинен монтьор”. Занимава се със Смесени бойни изкуства (ММА) от 11 годишна възраст. Има редица изяви и много успехи сред които – двукратен шампион на България и трикратен вице Балкански шампион в категория до 65 кг. Последната победа на младия талант е 3-то място в категория до 70 кг. от държавното първенство по ММА, което се проведе в гр. Ямбол този месец. 

Михаил е скромен, израснал в един от ромските квартали на град Сандански и е винаги готов да помогне на общността си. Смесените бойни изкуства са голяма част от неговия живот. 

Как се запали по смесените бойни изкуства?

Михаил: Спомням си как се разхождах из града, минах покрай залата, спрях се и видях много трениращи се момчета. Стана ми любопитно и реших да пробвам и аз. Споделих с нашите и баща ми ме подкрепи, защото не искаше да ме вижда да скитам из улиците и да правя проблеми, като другите момчета в квартала. Каза, че по-добре да съм в залата и да тренирам. И така постепенно нещата започнаха да ми се получават. Най-голямата мотивация идваше от това, че имаше по-добри момчета от мен и това изключително много ме мотивира да стана по-добър от тях. В момента съм един от най-добрите бойци в моя клуб ,,Be Real MMA Fight Club”. Ако не бях се записал да тренирам, не знам с какво щях да се занимавам. Не съм се замислял.

Михаил Рангелов – личен архив

Как се става ММА боец, какво трябва да правиш, освен мотивация?

Михаил: Този спорт включва в себе си техники от множество други бойни спортове. Най-често победата се постига със задържане на противника на земята. MMA е един комплексен спорт, който изисква много усилия и усилени тренировки. Денят ми минава като правя по две тренировки на ден и спазване на хранителен режим. Има и дни, в които ако не съм в залата тренирам вкъщи или ходя на поход, като с приятелите от залата или приятелката ми минаваме по над 15 км. 

От какво се лишаваш? 

Михаил: Преди мач се лишавам от почти всичко. Тестените изделия, сладкото, газираните напитки и некачествената храна са мой враг.

Кой е любимият ти ММА боец? 

Михаил: Любимият ми MMA боец е моят личен треньор Кирил Ханджийски. Той е човекът, който ми показа и ми дава всичко от което се нуждае един MMA боец. Той е моят идол. 

Какво казват вашите и семейството ти? 

Михаил: Семейството ми ме подкрепя и е свикнало с това да се състезавам. На тях дължа много. И въпреки пълната подкрепа и доверие при всеки един мач чакат с нетърпение да им се обадя и да ги успокоя, че всичко с мен е на ред. Всеки родител би се тревожил за детето си, особено при тежък и важен мач.  

За подрастващите в квартала сигурно си идол? 

Михаил: Много деца от махалата наистина искат да са като мен. Голяма част от тях вече идват в залата и тренираме заедно. Докато започне моята официална тренировка аз се занимавам с всички деца в залата. 

Налагало ли ти се е да не казваш, че си от ромски произход? 

Михаил: Не имало ситуация в която да съм се чувствал неприятно, заради това че съм от ромски произход. Гордея се с произхода, всички около мен знаят за мен и произхода ми и ме уважават такъв какъвто съм. 

Какво си пожелаваш? 

Пожелавам си един ден да се бия в по-голяма федерация. 

Ето какво споделя Фифи, един от най-близките хора до Мишо

Михаил е един от малкото ромски момчета, които наблягат на това да имат голямо име в бъдеще, да се развиват и да бъдат себе  си. Той е момче с голям потенциал за постигане на огромни постижения в своя спорт и с мисълта всеки ден да бъде по-добър. Михаил е умно и възпитано момче, човек с голямо сърце и състрадателна душа. Единственият човек, който наистина ме цени и ме прави неземно щастлива. Той е моето момче, бих казала моят ИДЕАЛ.

Фифи михайлова

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването