fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[button size=” style=” text=’Подпиши писмото за солидарност тук’ icon=” icon_color=” link=’https://bit.ly/2Y9qfbf’ target=’_self’ color=” hover_color=” border_color=” hover_border_color=” background_color=” hover_background_color=” font_style=” font_weight=” text_align=” margin=”]

Кризата с COVID-19 направи по-видим един проблем, който е потупван под килима дълги години. Затварянето на ромските квартали в редица градове, отприщеният расизъм из социалните мрежи и грозните случаи от преди няколко дни, трябва да ни покажат, че нещо в нашето общество не е наред. Случаят в Бяла Слатина, където полицаи унижиха и се изгавриха с 11 годишно момиченце, като го накараха да се съблече голо и случаят в Лясковец, където жестоко пребиха 15 годишно момче и убийството на Мирослав Демет от полицейски служител в Чехия, за когото няма справедливост. Тези случаи трябва да ни бъдат като червена лампа. Не може и не е редно обществото ни да става свидетел на деянията на едни болни хора, болни от заразата РАСИЗЪМ!


Ние, от Постоянна ромска конференция, споделяме болката и мъката на нашите чернокожи братя и сестри отвъд океана. Заставаме до тях в общата ни борба срещу расизма, отстояваме както техните, така и нашите човешки права. Ромската общност и афро-американците в САЩ споделяме близка история на системен расизъм, бяло превъзходство, демонизиране от страна на неонацистки и крайно десни формации. Днес не сме се събрали само да отдадем почит на жертвите на расизъм, но и да предотвратим подобни прояви и в нашата родина.

Ромската ни общност е показала през годините своя принос за развитието на България и Европа, не само, че заслужаваме, но и няма да толерираме подобно нехайство от институциите и политиците.

Ние, от Постоянна ромска конференция, остро осъждаме всякакъв вид прояви на расизъм и агресивно поведение и подканваме институциите да поемат отговорност за ширещия се расизъм, който намира опора в най-високите етажи на властта: от български членове на европейския парламент, от народни представители в българския парламент, от членове на правителството и местните власти.

Заедно трябва да се борим за по-светло бъдеще на нашите деца – с надежда за мирни, антирасистки и приобщаващи общества, изградени на взаимно уважение, справедливост, равенство и любов.

Нашата борба е и ваша борба!
OPRE ROMA!

[button size=” style=” text=’Подпиши писмото за солидарност тук’ icon=” icon_color=” link=’https://bit.ly/2Y9qfbf’ target=’_self’ color=” hover_color=” border_color=” hover_border_color=” background_color=” hover_background_color=” font_style=” font_weight=” text_align=” margin=”]

 

ПРК на протест за солидарност

Ние, от @Постоянна ромска конференция, споделяме болката и мъката на нашите чернокожи братя и сестри отвъд океана. Заставаме до тях в обащата ни борба срещу расизма, отстояваме както техните, така и нашите човешки права.Заедно трябва да се борим за по-светло бъдеще на нашите деца – с надежда за мирни, антирасистки и приобщаващи общества, изградени на взаимно уважение, справедливост, равенство и любов.Нашата борба е и ваша борба!OPRE ROMA! 📣Призоваваме ви да подпишем писмото за солидарност тук https://bit.ly/2Y9qfbf ✍📄

Публикувахте от Постоянна ромска конференция в Събота, 6 юни 2020 г.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването