fbpx

Михаил Мишев: Нашата борба е и ваша борба

Михаил Мишев: Нашата борба е и ваша борба

Кризата с COVID-19 направи по-видим един проблем, който е потупван под килима дълги години. Затварянето на ромските квартали в редица градове, отприщеният расизъм из социалните мрежи и грозните случаи от преди няколко дни, трябва да ни покажат, че нещо в нашето общество не е наред. Случаят в Бяла Слатина, където полицаи унижиха и се изгавриха с 11 годишно момиченце, като го накараха да се съблече голо и случаят в Лясковец, където жестоко пребиха 15 годишно момче и убийството на Мирослав Демет от полицейски служител в Чехия, за когото няма справедливост. Тези случаи трябва да ни бъдат като червена лампа. Не може и не е редно обществото ни да става свидетел на деянията на едни болни хора, болни от заразата РАСИЗЪМ!


Ние, от Постоянна ромска конференция, споделяме болката и мъката на нашите чернокожи братя и сестри отвъд океана. Заставаме до тях в общата ни борба срещу расизма, отстояваме както техните, така и нашите човешки права. Ромската общност и афро-американците в САЩ споделяме близка история на системен расизъм, бяло превъзходство, демонизиране от страна на неонацистки и крайно десни формации. Днес не сме се събрали само да отдадем почит на жертвите на расизъм, но и да предотвратим подобни прояви и в нашата родина.

Ромската ни общност е показала през годините своя принос за развитието на България и Европа, не само, че заслужаваме, но и няма да толерираме подобно нехайство от институциите и политиците.

Ние, от Постоянна ромска конференция, остро осъждаме всякакъв вид прояви на расизъм и агресивно поведение и подканваме институциите да поемат отговорност за ширещия се расизъм, който намира опора в най-високите етажи на властта: от български членове на европейския парламент, от народни представители в българския парламент, от членове на правителството и местните власти.

Заедно трябва да се борим за по-светло бъдеще на нашите деца – с надежда за мирни, антирасистки и приобщаващи общества, изградени на взаимно уважение, справедливост, равенство и любов.

Нашата борба е и ваша борба!
OPRE ROMA!

 

https://www.facebook.com/romastandingconference.org/videos/3631086890254145/

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.