fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

В първото си интервю ще ви представя човек с талант и развито въображение. Човек, с когото съм споделял важни мигове и моменти от живота си. Това е той – мой приятел, с когото съм израснал. Нека Ви запозная с него и неговите очаквания в бъдеще! Роден е в гр. Симитли, до скоро живееше и учеше в Англия. В момента е част от стажантската програма на Постоянна ромска конференция. Има различни интереси, фотографията и рисуването са едни от тях. 

Михаил: Здравейте! Казвам се Михаил на 16 години съм и съм роден в град Благоевград. Уча в ПГСАГ “Васил Левски” град Благоевград. Насочил съм се към интериорен дизайн. Обичам да декорирам и създавам уют. В свободното си време обичам да рисувам, да чета книги и да гледам видеа с известни личности в сферата на дизайна. 

Михаил: Има един човек, на когото му се възхищавам от сърце – Нейт Беркус. Този мъж е изпълнен с красиви идеи, които създават красотата в дизайна. Желая да следвам неговите стъпки и да имам неговите отлични идеи. Обожавам го! Човек се учи от опитите, които преодолява! А точно, когато нямаше какво да правя, ми се отдаде шанс да се включа в дейности по интереси за интериорен дизайн и декорация”. Тогава си казах “Защо пък не“ и оттогава идеята за изучаване на интериорен дизайн започна да ми харесва. Продължих и желая да се развивам в тази насока. В момента уча в паралелка със засилено изучаване на „Строителство и Архитектура“, а след това смятам да продължа в УАСГ – Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия в София.  

Михаил: Мога да кажа, че ромският ми произход дори ми помага, защото много хора от не ромската общност не са свикнали да виждат образовани хора от ромски произход. Те намират интерес в мен и аз гордо заявявам, че да съм от ромски произход е гордост за мен. Моменти на срам, притеснение и страх никога не е имало, винаги гордо съм заявявал, че съм от ромски произход, въпреки че някои се срамуват. Смятам, че отношението, което получаваш от другите хора е спечелено. Ако ние самите не се възприемаме като различни, то и другите няма да ни възприемат. Разбира се, че се срещат и хора, които всяват расова дискриминация, но не трябва да им забелязваме. Трябва да се докажем, защото ние сме равни.  Живеем във времена, в които всичко започва да се нормализира и не мисля, че етноса е от значение. Важен е характера!

Михаил: Образованието е начин, по който да изгрееш в средите на бизнеса, защото образованите хора са хора, които са квалифицирани в дадена област. Точно, защото си образован ти дава самоувереност! Вярвам, че образованието е път към отключване на врати с възможности, но не може да кажем, че само образованието играе важна роля, нещата са много. Тук няма място притеснение от произхода си, прегръщайки го, прегръщайки себе си – имаш повече увереност в себе си и можеш да постигнеш всичко! Образованието ще ми даде онова, което искам – да бъда професионалист в специалността, която искам да се развивам.  

Михаил: Да. Интериорен дизайнер. Това е светлината, в която искам да изгрея! Точно защото обичам тази професия, си мисля, че ще ми е най-лека и най-ползотворна за мен и бъдещето ми.

Михаил: Да мечтаят и никога да не се отказват! Да се фокусират върху това, което най-много искат да бъдат, така че да се превърнат най-добрите в своята област.

Габриел: Благодарим ти за този разговор! Успех и само напред!

Габриел Борисов е от гр. Симитли, ученик в 8-ми клас и част от стажантската програма на Постоянна ромска конференция. Има желанието да се развива като журналист, а това е първото му интервю от поредицата Гласът на Габриел. 

Aвтор

Патрисия Ачкова

Aвтор Поезия

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването