fbpx

Миглена Михайлова: “Ще продължа да допринасям за развитието на ромската жена”

Миглена Михайлова: “Ще продължа да допринасям за развитието на ромската жена”

Разговаряме с Миглена Михайлова за ромската жената, коя е тя в момента и каква искаме да я видим в бъдеще. Миглена е адвокат и ромска жена, която ежедневно се бори за правата и развитието на ромската общност.

Какво си спомняш за 8-ми март в детството ти?

Миглена: Спомням си, че този ден за мен беше един празник на майката. Така го приемах, като празник на майката, на жената, на тази, която е омъжена и има семейство. По онова време не се говореше за успехите на жената, а по-скоро се наблягаше върху това, че е ден на жената и валяха хиляди цветя. Без значение дали си омъжена или не. Всяко момиче, жена получаваше комплименти. Когато станах по-информирана разбрах, че е ден за признание на жените в икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Благодарение на борбата на много жени днес има ден, в който се отбелязва приносът и участието на жените в  обществото ни.

Коя жена те вдъхновява?

Миглена: На първо място това е майка ми. От нея наследих този силен и борбен дух. Тя е човекът, който ежедневно ме вдъхновява, защото на тези години тя продължава да се занимава с нещата, които харесва. Икономически стабилна е, като всеки ден работи шиейки и продава. Тя е човекът, който ме вдъхновява и е пример за мен – жената на която подражавам. Никога не се е предавала пред нищо, въпреки, че е минала през много изпитания – безпаричие, отглеждането на три деца, къща сме строили… Нито за миг не се е вайкала и оплаквала. Другото нещо, което ме вдъхновява е отношението й към хората. Тя е много добър човек. Има много добро отношение към хората и много често мисли повече за благото на хората, отколкото за себе си. Всеотдайна е. Винаги са се отнасяли с нея с уважение.

Разбира се има и жени, които ме вдъхновяват, но това са онези жени, за които чета. Сред тях е Опра Уинфри – жената, която следя доста често в социалните медии и нейните изказвания, както в предаването й, така и извън него. Има страхотни и много вдъхновяващи речи. Личната й история страшно много ме вдъхновява. Преборила се е да стигне до толкова високо място, но това не я накара да забрави откъде е тръгнала. В едно от нейните изказвания казва, че иска да допринесе жените да бъдат приети равноправно. Тя ежедневно се бори да премахне всички бариери за общуването между хората.

Опиши ни ромската жена, тази която виждаш днес

Миглена: Днес има няколко типа ромски жени. Жени отрудени, работещи. Жени, които не са имали възможност да имат по-добро образование, но не ги прави по-малко ценни и важни. Това са жени, които всеки ден полагат огромни усилия семействата им да бъдат добре. Те са майки, те се грижат за децата, те готвят, те ходят на работа, те домакинстват – това е ромската жена днес. Много малко жени си седят вкъщи. Повечето работят и си гледат семействата. Тя е тази, която първа излиза в чужбина и ходи да работи. Ромската жена беше онази, която спаси финансовото положение в ромското семейство преди 10-13 години, когато България свободно можеше да пътува из Европа.

Другият тип жени, които виждам и това ме прави страшно щастлива е, че повече и повече ромски момичета учат и завършват висшето си образование. Много се гордея с това, въпреки, че след завършването, реализацията е проблем за повечето ромски жени, както и цялостно за ромската общност. Всички знаем, че възможностите на ромите като цяло са ограничени, а още повече, когато си жена.

Преди 20 години, когато аз бях студентка – аз бях единствената ромка в целия университет и то момиче. Сега това, което ми прави впечатление е, че момичета са повече отколкото момчета в университета. Има тенденция в ромските семейства – все повече и повече момичета да учат. Много са родителите, които осъзнаха важността от образованието.

Как виждаш ромската жена в бъдеще?

Миглена: Представям си едно общество, в което все повече и повече се осъзнава, че трябва да се използва капацитета на ромските жени. Искам да видя все повече и повече жени и женско ромско представителство както в институциите, в публични сфери, така и жени на важни позиции, там където се взимат решения и където могат да участват в политическия живот на страната. Стигнахме до стереотипа, че ромската жена може да бъде добра учителка, добра медицинска сестра, но не и повече от това, като активно участваща в политика или заемаща управителска длъжност. Аз лично ще продължа да допринасям за развитието на ромската жена, която да заема лидерски позиции. Познавам доста мъже, които стоят зад тази идея и вярвам, че е важно все повече мъжете да се застъпят за тази промяна и да я подкрепят.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.