fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Мария Атанасова е бакалавър по акушерство в Медицинския университет във Варна, България. През 2017 г. Мария се присъедини към социалното предприятие The Social Teahouse (Социална чайна). Като един от наставниците, тя насочваше и обучаваше младежи и деца, лишени от родителски грижи. През 2018 г. като координатор на доброволци и ръководител на група доброволци, организираше дейности, набираше доброволци и си сътрудничеше с различни институции. В Социална чайна Мария също беше част от инициативата „Тя във Варна“ с цел да се овластят младите момичета и жени. 

За усилията си за повишаване на видимостта на младите роми и приноса й към междукултурното разбирателство, Мария Атанасова бе избрана за „Млад европеец на годината“ през 2020 г. от фондация „Шварцкопф Млада Европа“ и наградена за “Жена на годината” в категория “Младежки активизъм” на Европейското международно движение.

Тя се присъедини към програмата RGPP (подготвителна магистърска програма в Будапеща), за да развие своето критично мислене и аналитични умения и посещава уроци по политология и международни отношения, за да продължи магистърската си степ в CEU (Централно европейски университет, Виена). Мария вярва в насърчаването на сътрудничеството между различни общности и е посветена на работата за политическо участие на ромските младежи. Нейният фокус е върху създаването на междукултурно разбиране и повишаване на осведомеността по социалните проблеми.

Мария: Светът около мен и нещата, които ме дразнят. Социалното неравенство, социалната и политическа апатия – също. Активна съм, защото от една страна искам да дам пример на други млади хора да имат позиция и да са граждански активни и от друга страна, защото вярвам, че граждански активните хора, могат да намират решения и да променят средата към по- добро. Това ме мотивира да бъда активна. Знам, че има неща, които могат да бъдат променени и за които може да се намери решение.

Мария: Вдъхновяват ме хора, ситуации и места.  Но най-вече ме вдъхновяват хората, които наистина дават най-доброто от себе си, допринасят за по – добра среда и са пример за обществото.

Мария: С това, че съм успяла да дам максималното от себе си, за развитието на хора и каузи. Едно от постиженията, с които се гордея е наградата за „Млад европеец на годината“ връчена от фондация „Шварцкопф Млада Европа“. Горда съм с този успех, защото ромската казуа беше разпозната и това задава една добра посока на разбиране и ми дава увереност, че нашият глас може да бъде чут. 

Мария:  Имам късмета да познавам изключителни жени, които по един или друг начин са ми повлияли. Една от тях е Мая Донева. Тя е изпълнителен директор на Фондация Карин дом – една организация с традиции в терапията на деца със специални потребности, Носител е на редица награди за активна гражданска позицияMая Донева е обучител, международен консултант и лектор в сферата на социалните иновации и активното гражданство. Изключителен човек и приятел е, много създаващ и променящ, средата около себе си, човек.

Мария: Да бъдат по – смели в действията си и в мечтите си!

Мария: Не знам дали е суперсила, но смея да твърдя, че съм много комуникативна и лесно намирам общ език с различни хора. Иначе, много бих искала да имам суперсилата, да пътувам назад във времето, така бих могла да се запозная със страхотни исторически личности. Например с удоволствие бих се срещнала с Христина Хранова. Тя е първата акушерка и жена спасител в България. Благодарение на отдадената и работа, през 1882 година в София е открито и първото родилно отделение у нас. 

Мария: Към момента предизвикателствата, с които се сблъсквам, са от битово естество, с които всеки дин млад и тепърва развиващ се човек се сблъсква. Преди бих казала-  чувството за подцененост, в обществото. Но в някакъв момент човек израства над тези неща, придобива достатъчно увереност и това спира да бъде на фокус.

Мария: Не смятам, че имам някакви лични страхове. До колкото за ромската общност, страховете са ми, че манипулацията и сегрегацията, ще продължат още дълго и най – вече, това, че много трудноще изградим необходимата чувствителност в обществото за основни човешки неща.

В първата си година в гимназията ме беше срам и имаше моменти, в които исках да скрия факта, че съм ромка. Не разбирах защо отношението конкретно към нас ромите е различно и защо аз, като част от тази общност, трябва да съм класифицирана по някакви начини. Тогава, първо, моето семейство ми повлия. След това попаднах в различи младежки, ромски, организации, където срещнах ромски младежи, които с гордост и увереност говореха за идентичността си. Това ми даде увереност, успях да изчистя всякакви съмнения и да осъзная богатството на ромската си идентичност.

Моментите на гордост заради произхода ми са много и съм много щастлива от това. Гордея се с всички млади и променящи средата роми, които познавам. Най- много се гордея с това, че говоря ромски език и мога да си общувам с роми, независимо от коя страна са.

Няма нищо срамно или нищо лошо в това да бъдеш ром. Корените са си корени и в тях има красота. Човек бяга ли от корените си, бяга от себе си и от това, което, наистина е. Не сме ние грешката – в обществото ни просто има грешни разбирания.

Мария: Никой не е по велик от другите – нещо, което често трябва да си припомняме! 

Едно от последните начинания и признания на Мария е създадена кукла „Мария“ от „Малки човеци“ – линия играчки, която отразява идентичността на децата и ги учи на приемане, любопитство и уважение към всички.

Това е първата кукла от ромски произход в България и сме горди, че Мария е част от това начинание. 

Кукла „Мария“ е вдъхновена от истинската Мария Атанасова и нейната история и постижения. 

„За да сме сигурни, че всяко едно дете от ромски произход може да види себе си в постиженията на истинската Мария нейните постижения и стремежи, създадохме кукла Мария. Етносът не трябва да бъде граница, а богатство и децата от малки усещат кое от двете обществото вижда у тях. – споделят от „Малки човеци“

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването