fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ромският квартал в Кюстендил продължава да бъде под блокада. Стотици днес излязоха, за да изразят недоволството от удължаване с още една седмица на ограниченията за напускане на квартала. Днес (30-ти юни) изтичаше пълната двуседмична карантина на квартала, но днес областния управител го удължи до 8-ми юли. Хората в квартала са възмутени от политиката на общината и докато дискотеки, и стадиони са отворени, един квартал от 12 000 души с 90 души заразени е затворен трета седмица. Притеснителното е, че хората губят работните си места, не могат да снабдят семействата си с основни нужди – хранителни и здравни. Не е в интерес на никого да бъдат оставени едни хора, които имат потенциал да са част от възстановяваща Европа, (в предвид застаряващото й население) да бъдат изоставени в такъв кризесен момент.

Не може да се оставят хората затворени и да се разболее цяла махала, без никаква здравна интервенция. В този квартал отново ще има огромни икономически последствия. Отделянето на цял квартал води до икономически последствия, суматоха и просто не е справедливо. Има добри примери в други населени места, като например 25 хилидния квартал “Надежда” в Сливен. Там не се затвори целият квартал, а само определени къщи и улици.

Въз основа на днешния протест и последващата среща между общността и кмета се взе решение хора от квартала да дежурят заедно с полицията на КПП-та. Те ще бъдат гарант за общността, когато се ходи до близкия магазин, до поликлиника или обслужване на кредити в банките. В следващите три дни ще се реши дали да отпаднат КПП-та в квартала, при условие, че няма покачване на случаите от заразата. На КПП-то вече има и медицинско лице, което да преценява дали имат нужда от медицинска помощ.

Парарелно, докато кварталът е блокиран и трета седмица хората изнемогват, по инициатива на Постоянна ромска конференция и младежите от квартала – Вероника Йорданова и Стефан Юстиниянов, се организира спешна акция за предоставяне на лекарства от първа необходимост за най-засегнатите и в трудно положение семейства. 

Събрахме дарения от 350 лева, към които Постоянна ромска конференция чрез Ромски инициативи, Берлин, добави още 2700 лева. С тези средства героите Стефан Юстиниянов и Вероника Йорданова успяха да подкрепят 10 души, диагностицирани с коронавирус, както и 35 семейства със здравословни проблеми. 20 деца на възраст от 0 до 12 г. също получиха подкрепа. От тяхно и наше име искаме да благодарим на всички, които се включиха с дарение. 


Призоваваме други организации и институциите на територията на община Кюстендил, включително кмета г-н Петър Паунов, да осигури подобаваща подкрепа за всички семейства, които са засегнати от вируса пряко, както и да се търсят възможности общността да получи спешна подкрепа, включително хранителни продукти и медикаменти за най-засегнатите от затварянето на квартала.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването