fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Днес ще ви разкажа за младия Георги – момче от ромски произход, активен в каузата да помага и да бъде полезен на своята общност. 

Георги Добрев е на 21 години, от село Габър, Югоизточна България. Завършил е гимназия по туризъм “Св. Св. Кирил и Методий ” в град Созопол през 2018 г. с профил хотелиерство. В момента е студент, втори курс в университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас.

По време на ученическите си години е активен ученик, доброволец в училищните мероприятия и инициативи.

Най-големите му успехи в училище, освен оценките и доброто поведение, са участието му в мероприятието “Местно младежко самоуправление за един ден”, по повод 9 май, ден на Европейския съюз. Длъжността, която временно изпълнява по време на мероприятието е заместник – кмет. В ролята си на заетата длъжност дискутира проблемите в училището, както и в общината, като една от идеите му бива одобрена, а именно безплатен транспорт от селата до общинския център. Тя стана част и от благотворителния концерт в град Бургас, в полза на малко момче, болно от детска парализа. 

Благодарение на своето постоянство успява да реализира своята главна цел – а именно, да учи педагогика. Като млад и активен гражданин успява значително да допринесе за развитието на ромската общност в своето село.

Като доброволец, преподава на малки деца в местна евангелска църква, помагайки им да се справят с учебния материал. Организира няколко конференции с младежи, като ги насърчава да продължат своето образование във висше учебно заведение, а една от най- успешните е с названието “Не на неграмотността”. На нея присъстват както гимназисти, така и учители и студенти.

През свободното си време обича да танцува народни танци, също така е хореограф в две танцови групи – “Иглика” и “Витлеемска звезда”. Участва като танцьор в още две, в град Бургас.

Неговата мечта е да завърши висшето си образование и да стане успешен учител, да участва дейно във фондации, подпомагащи развитието на ромската общност.

За съжаление дискриминацията в България е често срещан проблем

Споделя, че за съжаление дискриминацията в България е често срещан проблем, с който му се е налагало да се сблъсква. 

“Едно от нещата, които няма да забравя е, когато бях тръгнал да си търся работа и всеки ме отхвърляше, заради цвета на кожата ми. Веднъж отидох да кандидатствам за една работна длъжност. По телефона се уговорихме с работодателя и се очакваше на другия ден да започна работа, но когато работодателят ме видя, ми каза, цитирам: 

“Извинявай, но ние с роми не работим!”

Но точно този тип изказвания го мотивират да продължи своята мисия – да допринася чрез личния си пример и добро сърце за едно по-добро “утре”, както и равноправието между всички хора.

Споделя също, че е човекът, който е, не само заради постигнатите си успехи и упоритост, а и благодарение на своите родители, които винаги са го подкрепяли в това да се развива и да преуспява.

Свързвам своето семейство с безгранична любов…

“Свързвам своето семейство с безгранична любов…Те ме научиха да вярвам в себе си, както и да се боря и да заставам зад това, в което вярвам, поощрявали са ме да уча и да се развивам, за което мога само да благодаря на Бог! “

Посланието на Георги е, че човек сам пише историята на живота си и от нас зависи какво ще стане с него и как сегашните ни действия предопределят бъдещите ни успехи

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването