fbpx

Хюсеин Дерели: “Изборите се важни, но какво ще се случи след тях е още по-важно”

Хюсеин Дерели: “Изборите се важни, но какво ще се случи след тях е още по-важно”

Изборите…

Много от хората в България си мислят,  че с края на изборите всичко приключва. 

Всеки си заема поста, службата, креслото, бюрото и толкоз. От там на сетне народа чака като на опашка за сливи, задавайки си въпроса, какво “аджеба” ще свърши новоизбраният кмет – например…?

Но това не трябва да е съвсем така ….

Хората или гражданите по места, трябва да са наясно, че един от лостовете нещата да се случват, са именно (ТЕ) – гражданите. Активността и участието на гражданите, е едно от условията демокрацията да съществува в нормалния си вид. Не може, след като не си съгласен с решение на общината по даден казус, да седиш пред телевизора на чашка ракия, да псуваш, да показваш мускули, да се нервиш и на сутринта да я караш постарому ….

Ето …, по този начин нещата няма как да се случат.

За това на запад, на това му викат: “Будно гражданско общество”

Предполагам всеки кандидат кмет излиза пред гражданите с обещания за това или онова. Повечето от тях, биват избирани точно заради това. Ролята на обществото е, да контролира процеса на управление през 4 годишния му мандат и ако обещанията не се изпълняват така – както трябва, да се търси мигновена отговорност или незабавна оставка.

Това са начините народът да живее по-добре, това всъщност означава демократично общество и демокрация ….

… и ако днес си затвориш очите за даден проблем, утре ще станат два, три и повече …

Така че, важно за всеки е, какво се случва по време на избори, но много по-важно е, според мен, какво ще се случи след тях …. 

Хюсейн Дерели

 

Виж още новини

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.