fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Избори, избори, избори – бъдете внимателни! 

Ако можем да опишем ситуацията в България през последните две години, най точната дума за това би било „Избори“. Да, българският политически елит ни вкара в безкраен цикъл от парламентарни избори, които не променят и не водят към по – добро. Точно обратното, непрекъснатата борба за надмощие, резките промени в политическите позиции, подмяната на вота на избирателя, ни тласкат към задълбочаване на бедността, недоверие към партиите и институциите, апатия и несигурност. 

Водени от целите си да надделеят над останалите и да овладеят ключовите сфери, политическият елит ще изпрати отново избирателя до урните на 2-ри октомври. 

Ща станем свидетели на трансформацията на българския политик в предизборния период. Срещи с хората, усмивки, ръкостискане с всеки, това е само малка част от арсенала за печелене на избори. 

Безпринципните коалиции, задкулисните уговорки, разпределението на постове и ресурси, това всъщност е нещото, което трябва да ни притеснява. Ще станем отново свидетели на това как антиромското говорене, подклаждането на етнически конфликти и популизма могат да мобилизират подкрепа. 

Отново знайни и незнайни националистически формации ще възкръснат от пепелта и ще бълват огън и пепел срещу ромите, срещу ЕС, срещу бежанците и много други, а влязат ли във властта, ще се борят за тлъсти парчета от обществените ресурси. 

Съвсем на скоро Европа се разтресе от скандал с расистко изказване на унгарския министър-председател – Виктор Орбан за „смесените раси“. Част от политиците от години наред копират Виктор Орбан и се опитват да вървят по неговият път. 

Бъдете внимателни!

Автор: Кадрин Хасанов

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването