fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Днес ще ви представя един от малкото роми отказали се от “привилегията” си на “синя кръв” – или иначе казано, възможността да скрият ромския си етнос зад светлата си кожа и очи.

Да, един от нашите примери за млад, успял ром е със светла кожа и чифт бистри, светли, ромски очи.

Но, не, изброеното до тук не го прави нито добър, нито лош, нито образован или необразован, нито успял. Това, което го прави успял, са личните му качества, усърдието и вярата, че може да успее във всяко начинание. Този млад и успял 25-годишен ром е Иво Русинов.

Роден е в град Видин, расте и се учи упорито. Завършва средното си образование в ПГТ “Михалки Георгиев” в родния му Видин, след което успешно се дипломира в ЮЗУ “Неофит Рилски”, със специалност “Социални дейности”.

Избрах специалността, защото искам да помагам на хората. За това решение има принос опитът ми като доброволец още преди да съм студент

С тези думи Иво споделя желанието си да превърне избора си на специалност в избор за добротворчество. Понастоящем младият социален работник работи в ОЗД към ДСП ВИДИН.

Важна роля в развитието на Иво изиграва майка му, която сама го отгледала, възпитала и мотивирала през цялото време на неговото обучение, дори когато е имал моменти, в които е искал да се откаже. Също така принос имат и ромските ролеви модели, с които се е срещал през годините, лагерите, обученията на които е присъствал и хората с които се е запознавал.

През свободното си време обича да пътува, да се разхожда, да бъде със своите приятели.

С посветеността към доброволчеството и добротворчеството, с отказа да скрие човечността си, (защото да си ром, значи да си човек, както всеки етнос) ни вдъхновява да бъдем себе си и да творим добро.

Той е един от многото, които няма да скрият ромския си произход по време на преброяването на ромската общност в България през 2021, един от многото, които ще кажат – “Аз съм ром!”, “Me siom rom!”.

А какво е неговото послание – защото има какво да ни каже – е, чуйте го сами!

Моето послание към ромската общност е да запазим идентичността си, да не се срамуваме от произхода си, езика си и културата си, защото това ни прави специални и да не забравяме – Бог обича ромите и се грижи за тях, както и за всички останали.

Aвтор

Принцеса Иванова

Една рубрика на Принцеса Иванова, която ни представя успешни млади роми в поредица от интервюта

Принцеса Иванова

Доброволец | Публикации

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването